Wie de laatste maanden naar een festival of feest ging waar elektronische muziek gedraaid werd, kan het beamen: hard techno neemt een steeds prominentere plek in op de dansvloer en nieuwe feestconcepten schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoe is dit succes te verklaren en hoe anticiperen organisatoren en artiesten zelf op dit fenomeen? “Mensen die voor de pandemie al aanleg hadden voor stevigere muziek, hebben nu het gevoel dat het niet hard genoeg kan.”
Na de ergste coronaperiode vloog het woord knaldrang ons tot vervelens toe om de oren. Hard techno is het bewijs dat dit gevoel reëel was. Niet alleen wordt techno populairder op dance-events, ook gaat het steeds steviger en sneller.
Lars Van den Eynden richtte al in 2018 Hard Harder Hardst op, een Antwerps industrial, rave and hard techno concept, en organiseert feesten waarop hij zelf draait onder zijn dj-alias Volunt Barbati. “Zelf kom ik van nog snellere stijlen als speedcore en hardcore, waardoor dit de enige techno was die ik tof vond. Destijds bestond zo’n concept nog niet echt, dus ging ik het zelf maar uitvinden. De naam Hard Harder Hardst beschrijft onze avonden perfect: een dj begint hard, de volgende speelt nog harder en de laatste speelt alles kapot.”
Maar wat is hard techno nu precies? “Hard techno begint vanaf 145 beats per minuut”, legt Lars Van den Eynden uit. “Het heeft een heel stevige baslijn, maar er zit nog altijd melodie in en het is niet altijd even afgeborsteld. Je kan het zien als een fusie van de stevige baslijn in hardcore en de reguliere techno.”
Toen Lars Van den Eynden met zijn feestconcept startte, was hard techno nog niet zo populair. “Maar het kende al wel een opmars”, zegt hij. “We hadden schrik dat die beweging door corona een dip zou krijgen, maar de pandemie heeft het genre juist doen ontploffen, zelfs toen er nog geen evenementen waren. De raket is toen echt opgestegen en naar mijn mening is het toppunt nog niet bereikt. De nood aan sneller en steviger neemt exponentieel toe.”
“Tijdens de pandemie steeg de raket op en naar mijn mening is het toppunt nog niet bereikt” – Lars Van Den Eynden (Hard Harder Hardst)
Ook Bram Wouters denkt er zo over. Hij organiseerde begin december voor het eerst zijn hard technofeest Hard en doenker in Forty Five in Hasselt. Wouters organiseerde vroeger drum-‘n-bassfeestjes, maar merkt dat er veel meer volk afkomt op hard technofeesten. “Ik denk dat veel liefhebbers de gewone techno wat beu zijn”, zegt hij. “Ze willen stevigere muziek horen en dan is de overgang naar hard techno snel gemaakt. Veel muziekliefhebbers die lang hebben thuisgezeten, hebben nu weer de goesting gevonden om uit te gaan. Ze willen harder gaan dan ervoor en daarom is het genre nu zo ontploft.”
Alle energie in de muziek
Van den Eynden: “Het feit dat mensen zo lang geremd hebben moeten leven tijdens de pandemie heeft een grote invloed gehad. Alle opgekropte energie moet eruit. Mensen die voor de pandemie al een aanleg hadden voor stevigere muziek, hebben nu het gevoel dat het niet hard genoeg kan.” Van den Eynden zegt dat bezoekers die uitlaatklep nodig hebben en merkt dat ook op zijn events: “Wij hebben bijna nooit ruzies in het publiek, omdat iedereen al zijn energie in de muziek stopt.”
Een nieuwe garde binnen de technoscene zorgt voor die hardere en stevigere noot. Jonge artiesten als Nico Moreno, DYEN en Trym domineren plots de scene, terwijl niemand twee jaar geleden al van hen had gehoord. Dat fenomeen merkt Lars Van den Eynden ook als hij dj’s boekt voor zijn events. “Er zijn heel veel artiesten die een jaar geleden helemaal niet aansloegen bij het publiek: het was allemaal te snel en te stevig. Nu krijg je een switch waarbij zij die snel en hard spelen plots populair worden. Bij de oudere generatie merk ik nog meer scepticisme. Zij willen er vaak niet in meegaan, maar verliezen daardoor aan populariteit.”
De toekomst van het genre ziet er rooskleurig uit als je het aan Lars Van den Eynden vraagt. “Elk festival springt mee op de boot. In België zal er volgend jaar op enorm veel festivals hard techno te horen zijn. Het is een hype, en je zou geen goede zakenman zijn als je het niet bekijkt als een opportuniteit. Zeker als je als festival al techno op de line-up had staan, is het een logische volgende stap.”
Heel toegewijde fans
Vorige zomer was voor Van den Eynden het bewijs dat het genre aanslaat op festivals. “Ik moest draaien op de hard techno stage op Extrema Outdoor. Die tent stond vanaf 14 uur tot het einde rammevol. Hetzelfde met Verknipt in Nederland. Van de vijf of zes podiums op het festival waren de twee hard technotenten aan het begin van het terrein veruit het drukst. Het meeste volk heeft de achterkant van het terrein zelfs nooit gezien. Het zijn heel dedicated ravers. Zelfs toen onze stage op Extrema een halfuur stilgelegd werd door de gietende regen, bleef iedereen gewoon wachten tot de muziek weer aansprong.”
“Zelfs toen onze stage een halfuur stillag door de gietende regen, bleef iedereen wachten tot de muziek terug aansprong” – Lars Van den Eynden (Hard Harder Hardst)
Hard en doenker-oprichter Wouters voorspelt dat hard techno nog wel een tijdje zal aanslaan. “Misschien wordt het zelfs nog bekender, ook bij mensen die nu vooral gewone techno luisteren. Met Hard en doenker willen we blijven groeien in aantal en bekendheid. Over een paar jaar zou ik graag een klein festival organiseren, maar nu ligt de focus op onze tweede editie die er binnenkort aankomt.”
“Het kan goed zijn dat het genre zal evolueren naar nog steviger”, concludeert Van den Eynden. “Ik zie het nog serieus exploderen, het zit nog lang niet aan z’n einde. Volgend jaar hebben we met Hard Harder Hardst al een paar hostings op de planning staan. Het zal een stevige zomer worden.”