In deze aflevering van Studio of Life praat reporter Mathieu Bollaert met stand-upcomedian William Boeva. Daarin heeft hij het onder andere over zijn comedycarrière, maar ook over de (onder)representatie van mensen met een beperking in onze maatschappij. “We steken mensen met een beperking letterlijk weg in onze maatschappij.”
Lees verder onder de video
William Boeva is al enkele jaren gekend als stand-upcomedian. Toch was dat geen kinderdroom van hem. Hij rolde er eerder in uit nieuwsgierigheid, zegt hij. “Mijn leerkracht in het middelbaar toonde een video van Alex Agnew. Sindsdien ben ik obsessed geraakt met stand-upcomedy.” Op het podium is zijn beperking een voordeel. Het is bron van een origineel perspectief en dus ook originele moppen, zegt Boeva. “Op het podium heb ik geen beperking.”
Boeva heeft dwerggroei. Hij is zijn ouders dankbaar dat die veel advies van specialisten links lieten liggen. “Tegen mijn ouders zeiden ze om me naar buitengewoon onderwijs te sturen. Mijn ouders zijn daar niet op ingegaan, want er was mentaal niks mis met mij. Als je constant te horen krijgt: ‘Jij kan dat niet’, ga je daar ook naar leven. Mijn ouders zijn daar nooit in meegegaan en hebben er altijd alles aan gedaan opdat ik zo zelfstandig mogelijk kon zijn.”
Onzichtbaar
William Boeva: “Waar liggen al die buso-scholen ook? Dat is altijd ver weg, ergens in een bos, ergens weggestopt. We zonderen daar een groep mensen mee af. Wij, mensen met en mensen zonder beperking, komen elkaar niet tegen in de maatschappij.”
“Als we aan diversiteit en inclusie denken, denken we nog te weinig aan mensen met een beperking” – William Boeva (comedian)
Het is ook een van de redenen waarom er volgens Boeva minder activistische geluiden weerklinken van de groep mensen met een beperking. Nochtans zijn er veel meer mensen met een beperking dan we denken. “Negentien procent van de wereldbevolking heeft een beperking. Dat is een op vijf mensen op deze planeet. En toch blijven wij zo onzichtbaar in de maatschappij”, zegt de comedian.
Holebigemeenschap
“Vandaag stopt diversiteit en inclusie bij vrouwen, mensen met een andere huidskleur, bij de holebigemeenschap… Als we aan diversiteit en inclusie denken, denken we nog te weinig aan mensen met een beperking. De maatschappij is gewoon niet bezig met ons.”
“Het is niet sexy of cool om deel te zijn van de groep mensen met een beperking. Kijk naar de holebigemeenschap: plots zijn die super aanwezig in onze maatschappij. Het is bijna cool om deel te zijn van de holebigemeenschap. Het is de max dat zij een trots gemeenschapsgevoel hebben gevonden. Dat hebben wij nog niet.”
Studio of Life kan je ook beluisteren via Spotify of Apple podcasts.
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 19/12/2023.