Op dit moment is in Vlaanderen de markt beperkt op het gebied van e-readers. Volgens schrijver Tom Lanoye zal dat in de toekomst anders zijn, maar dat betekent niet noodzakelijk het einde van 'het boek'. "Het is onvermijdelijk dat de evolutie naar e-readers zich doorzet."

In Vlaanderen heeft de e-reader nog niet zoveel succes, maar in andere landen, zoals Nederland en Amerika, is de toename van verkochte e-readers groot. Schrijver Lanoye vindt dat er voor- en nadelen aan e-readers zijn. De voordelen: dat je waar ook ter wereld een boek kan bestellen en kan beginnen met lezen. Schrijvers kunnen zo een publiek bereiken dat ze normaal niet hebben. Bovendien zijn er nog de handige functies als het aanpassen van lettertypen en de vertaalfunctie. Maar een e-reader heeft ook nadelen, zo kan je en boek niet signeren en je kunt een digitaal boek niet verpakken als cadeautje.

We kunnen beter verzinnen hoe we er creatief mee om kunnen gaan.

Lanoye is van mening dat de e-reader niet voor schrik moet zorgen. "We moeten beter verzinnen hoe we er creatief mee om kunnen gaan." Hij heeft wel een idee. "Je kunt het best boek en e-book combineren. Dan heb je een mooi uitgegeven boek van papier waarin een code staat waarmee je de tekst in één keer kunt downloaden. Zo bied je de ontvanger de keuze in e-reader formaat te lezen ofwel als een gedrukt boek."

Ik geloof dat de komst van de e-reader verschuivingen teweeg zal brengen, maar geen fundamentele rampen.

Lanoye zegt dat hij het op zich niet erg vindt dat die evolutie er komt. "Een e-reader is zuiverweg tekst. Literatuur bestaat natuurlijk uit tekst en een boek is maar een drager van die tekst", constateert hij.  "Als je een boek op een e-reader bekijkt, is het geen boek meer, maar het is wel nog hetzelfde verhaal. Op zich heb ik daar niks tegen, maar ik zou het wel jammer vinden als daardoor boeken zouden verdwijnen. Tegelijk denk ik dat zoiets nooit zal gebeuren. Een boek is mooi, een boek heeft status, dat is geen snobisme dat is gewoon zo. Ik ben zo overtuigd van 'het boek' dat ik geloof dat de komst van de e-reader verschuivingen teweeg zal brengen, maar geen fundamentele rampen."

Boekhandelaar Jan Feys van Malpertuis in Genk denkt dat een e-reader enkel potentieel heeft voor professioneel gebruik. "Mensen die beroepsmatig boeken lezen, zullen op een scherm lezen. Zij reizen meer en hebben in klein formaat heel hun boekcollectie mee op reis." Volgens Jan Feys zal een lezer die voor zijn plezier leest altijd bij papier en boek blijven.

© 2013 – StampMedia – Eva Vanderzande - foto: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Bill.be op 30/09/2013