© Mahmoud Abbod

In de Antwerpse Bourlaschouwburg organiseren Toneelhuis en Vluchtelingenwerk Vlaanderen vrijdag ‘Kunst op de vlucht 3.0′. Dat naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag op 20 juni. De obstakels die vluchtelingen ervaren, zijn het hoofdthema op een avond met film, woord en muziek.

Al twee ‘Kunst op de vlucht’-avonden vonden plaats, allebei in het najaar van 2015. Zo wilde Toneelhuis samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen de vluchtelingenthematiek aansnijden. “De eerste avond was politiek getint. De tweede avond had een artistieke invulling. Nu zal het een mix van de twee worden”, vertelt Leen Van de put, persverantwoordelijke bij Toneelhuis.

De avond wordt gevuld met film, woord en muziek. Zo staat de kortfilm ‘Crossings’ van de Frans-Marokkaanse fotografe Leila Alaoui op het programma. Ook een deel van Mokhallad Rasems documentaire Zielzoekers, over zijn verblijf in het asielcentrum van Menen, wordt getoond.

De Perzisch-Nederlands schrijver Kader Abdolah en professor migratierecht Ellen Desmet komen spreken. Dokters van de Wereld getuigt over de vluchtelingensituatie in Niger. Caterina Rodelli van het Mobile Info Team spreekt over de barrières in Griekenland. Theatermaker Mokhallad Rasem heeft het dan weer over zijn eigen ervaringen. Dit alles staat onder leiding van MO*-hoofdredacteur Gie Goris van MO*. De muziek zal verzorgd worden door Refugees for Refugees, winnaar van de Gastvrije Award Kunst 2017.

Grenzeloos

‘Kunst op de vlucht 3.0′ maakt deel uit van Grenzeloos. Dat is het overkoepelende programma voor de projecten van Toneelhuis rond de vluchtelingenthematiek. Grenzeloos begon eind april en loopt nog tot begin volgend theaterseizoen. “Grenzeloos is organisch gegroeid. Meerdere van onze theatermakers wilden aan de slag met hetzelfde thema: de vluchtelingenthematiek,” legt Van de put uit.

Los van de voorstellingen die Toneelhuis al organiseerde, wilde het zich ook breder engageren. Met Kunst op de vlucht wil Toneelhuis een publiek forum bieden. De helft van de ticketinkomsten gaat naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Ondertussen zamelt Toneelhuis ook spullen in voor het project Woonhulp voor vluchtelingen van vzw Mondiale Werken regio Lier.. De spullen kan u afgeven in de inkomhal van de Bourla op de ‘Kunst op de vlucht’-avond.

‘Kunst op de vlucht 3.0: Crossings’ start om 20u in de Bourlaschouwburg in Antwerpen. Tickets kosten 10 euro. Naast Vluchtelingenwerk en Toneelhuis werken ook MO*, 11.11.11, Dokters van de Wereld en de Vlaamse Overheid mee.

© 2017 – StampMedia – Stien Verdick


Dit artikel werd gepubliceerd op Nieuwsblad online op 13/06/2017

Dit artikel werd gepubliceerd op apen.be op 13/06/2017

vorige volgende