Paris Fashion Week, hét evenement voor modeliefhebbers, is weer volop aan de gang. Van Raf Simons tot Martin Margiela: Belgische ontwerpers hebben al decennialang hun stempel gedrukt op de internationale catwalks. Terwijl de modeweek in volle gang is, kan je thuis de magie van onze eigen talenten (her)ontdekken met deze vier documentaires.  

Martin Margiela: In His Own Words

De documentaire over Martin Margiela voelt als een geheime ontmoeting met de meest mysterieuze man in de modewereld. Geen glimp van zijn gezicht, maar zijn stem – warm, bedachtzaam, bijna alsof hij je iets toevertrouwt – begeleidt je door zijn wereld. Margiela laat liever zijn werk dan zichzelf spreken: gespleten Tabi-schoenen, een subtiele knipoog naar Barbies uit zijn jeugd en revolutionaire silhouetten. Margiela’s stijl is een ode aan het onverwachte. Een must-see voor modefanaten en nieuwsgierige zielen.

Te bekijken op Apple TV.

Dior and I

Acht weken: zoveel tijd had Raf Simons om zijn eerste haute couturecollectie voor Dior te creëren. Met bloemrijke muren, getalenteerde naaisters en een vernieuwende visie eert hij het verleden van Dior terwijl hij de toekomst omarmt. Dior and I biedt een intiem portret van een man die trouw blijft aan zijn stijl en de schoonheid van couture viert. Raf Simons is inmiddels weg bij Dior, maar zijn verhaal is nog steeds inspirerend voor wie het couturevak dieper wil waarderen.

Te bekijken op Docplay.

Diane von Furstenberg: Woman in Charge

Be the woman you want to be. Dat is de boodschap van de documentaire over Belgisch-Amerikaanse modeontwerpster Diane von Furstenberg. Voor haar was mode nooit het einddoel, maar eerder een middel om haar rol als woman in charge te belichamen. De vrouw achter de bekende wikkeljurk was een zakenvrouw die barrières doorbrak. De tijdloze charme van von Furstenberg maakt het bijna onmogelijk om je ogen van het scherm te houden.

Te bekijken op Disneyplus.

Dries

Het kostte regisseur Reiner Holzemer drie jaar om de terughoudende ontwerper Dries Van Noten te overtuigen zijn wereld te delen. Zijn deelname aan een documentaire over zijn leven en werk was dan ook een onverwachte stap. Het resultaat is een betoverend werk dat niet alleen zijn innovatieve ontwerpen onthult, maar ook de mens achter de creaties blootlegt.

Te bekijken op Dogwoof.

vorige volgende