Vandaag is er een overvloed aan digitale camera’s en smartphones met talloze functies. Toch blijven wegwerpcamera’s populair bij jongeren. Het toestel werkt met een filmrolletje dat achteraf ontwikkeld moet worden, maar dat is allesbehalve duurzaam.
Fotowinkels Foto Grobet en Cameranu in Antwerpen merken dat wegwerpcamera’s erg populair zijn. “Al zo’n tien jaar geleden werden ze steeds vaker gebruikt, maar sinds de coronacrisis is er nog meer vraag naar. Daardoor was er lange tijd een tekort aan die camera’s”, zegt Filip Van Hooydonk, medewerker bij Foto Grobet.
Volgens een medewerker van Cameranu spreekt het vintage-element velen aan, in tegenstelling tot de digitale fotografie. “De imperfecties van film worden vandaag gezien als een charme. Na een lange tijd maakt de wegwerpcamera nu een comeback. Vooral jongeren onder de 30 jaar, de generatie die niet opgroeide met die camera’s, kopen ze nu massaal.”
In plaats van wegwerpcamera’s te recycleren, is het ook goed om toestellen uit vorige generaties te hergebruiken” - Filip Van Hooydonk (medewerker Foto Grobet)
Jongeren zouden wegwerpcamera’s graag gebruiken door de analoge vibe en de warme kleuren, zegt de medewerker van Cameranu in Antwerpen. “Bij analoge camera’s is niet alles haarscherp en hoeft het niet perfect te zijn, terwijl smartphones een volledig scherp beeld geven. Dat zorgt voor een vlak resultaat. Sommige jongeren gebruiken wegwerpcamera’s zelfs op feestjes, omdat die foto’s dan niet meteen op sociale media belanden.”
Korte levensduur
Ondanks de populariteit, zijn er ecologische uitdagingen. Wegwerpcamera’s zijn van korte levensduur. Doordat ze een beperkt aantal foto’s kunnen vastleggen, kunnen ze maar één keer gebruikt worden. FUJIFILM, één van de grootste spelers op de markt, zet in op recyclage om de levensduur van hun producten te verlengen - maar wegwerpcamera’s bestaan grotendeels uit plastic en niet-milieuvriendelijke materialen. Dat trekt de duurzaamheid in twijfel.
“Er zijn ook veel jongeren die filmrolletjes kopen omdat ze oude camera’s van hun ouders of grootouders gebruiken. In plaats van recycleren, is het dus ook goed om toestellen uit vorige generaties te hergebruiken”, zegt Filip Van Hooydonk, medewerker bij Foto Grobet.