Horeca, rekkenvullers, animator,… Het zijn allemaal voorbeelden van populaire studentenjobs. Werken maakt voor de grootste groep studenten deel uit van het dagelijks leven. Sparen voor later of eerder nu alles uitgeven? Het blijkt dat we alsmaar vroeger beginnen werken. Wij vroegen het aan zes jongeren.

Door Zoë Gressens en Sophia Van Oevelen

Waarom leven we minder op kosten van onze ouders?

Jongeren willen zelfstandig zijn en dit uiten. We gaan minder vaak aanbellen bij onze ouders, maar zorgen er zelf voor dat we onze centjes verdienen. Onze ouders geven ons ook de vrijheid om te doen met dat geld wat we willen. Op die manier leren we omgaan met geld. “Als ik echt iets wil, dan vraag ik het aan mijn ouders, maar alleen als het betaalbaar is”, zegt Florence (17) uit Gent.

Krijgen jongeren nog zakgeld bovenop hun studentenjob?

De meeste jongeren krijgen een vast bedrag per maand, maar niet iedereen krijgt zakgeld. Zij moeten rondkomen met wat ze verdienen met hun studentenjob.

Welke studentenjobs zijn een hit tegenwoordig?

Horeca staat op nummer één in de enquête die we hebben afgenomen bij studenten over studentenjobs. Dat is te begrijpen, als het gemiddelde loon daar tussen de 12 en de 15 euro ligt. Ook zijn de uren best haalbaar. Een avondje werken na de schooluren kan je al snel 60 euro opleveren. “Samen met een vriend doen we aan e-commerce. We zien hier echt een toekomst in”, zegt Kyan uit Antwerpen.

Small-businesses worden populairder. Als het echt een succes is, is het zeker mooi meegenomen voor later. Het is een hobby die je kan uitbreiden naar een echt beroep. Florence (17) uit Gent zegt: “Ik deed eerst stage in een woonzorgcentrum. Het was daar zo leuk dat ik er nu werk als student.”

Als je er werk van maakt, kan je er zelfs rijk van worden.

Beginnen we alsmaar vroeger met werken?

In Nederland kan je al een studentenjob doen vanaf je 13 of 14 jaar. Daar mag je helpen bij licht, niet-industrieel werk, bijvoorbeeld bij het vakken vullen of inpakken van producten.

Van de 80 ondervraagde jongeren die een studentenjob hebben, is maar liefst zestig procent begonnen rond hun 15 jaar. Wat ook opvalt, is dat jongeren sneller van job veranderen. Dat klinkt logisch. Jongeren willen namelijk veel ervaring opdoen om er later gebruik van te maken.  

Is een studentenjob ‘hot’?

Duidelijk wel, met werken in de horeca op nummer één. Werken maakt voor de grootste groep van de studenten deel uit van hun dagelijkse leven. We verwachten een hoop gemotiveerde werkgevers en werknemers in de toekomst!

vorige volgende