©jmexclusives

60% van de Nederlandse jongeren vindt dat ze te veel tijd doorbrengen op hun telefoon. Dat blijkt uit een bevraging van 881 jongeren, door het Nederlandse Trimbos Instituut. Maar hoe staat het met de Antwerpse jeugd? Stamp-reporter Mohamed Razzok sprak met enkele Antwerpse studenten over hun telefoon-en schermgebruik. “Vroeger zat ik soms tot acht uur per dag op mijn gsm. Tijdens de quarantaine was dat zelfs nog meer. Ik bleef dan soms de hele nacht op, een paar keer zelfs tot zeven uur ‘s morgens.”

 

©Engin_Akyurt

Afgelopen jaar zijn we allemaal thuisgebleven om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden: het openbare leven viel stil en ook de scholen gingen wekenlang op slot. Dat zorgde meteen voor de vraag wat jongeren dan moesten doen, het was immers nog steeds school. Afstandsonderwijs zorgde voor afleiding, maar het kluisterde tegelijk de meeste leerlingen en studenten soms tot zeven uur per dag aan hun scherm. 

En dat is dan nog buiten gamen, Netflixen of appen gerekend. Die enorme periodes achter het scherm hebben zo hun gevolgen. Het Nederlandse Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos Instituut bevroegen 881 jongeren tussen de 16 tot 26 jaar over de tijd die ze aan een scherm doorbrengen.
60% van hen vindt dat ze te veel tijd doorbrengen op hun telefoon. Doorheen de week zitten ze zes tot zeven uur achter een scherm, verdeeld over werk, studie en vrije tijd.
Dat komt overeen met wat de jongeren die ik heb geïnterviewd, vertellen. Tijdens het weekend daalt dat cijfer tot gemiddeld 5 uur, omdat jongeren dan minder tijd wijden aan werk en studies. En omdat de coronamaatregelen nu versoepeld zijn in vergelijking met april en mei vorig jaar en veel jongeren nu buiten met vrienden kunnen afspreken.

Het Nederlandse onderzoek besteedt ook aandacht aan het slaappatroon bij jongeren. Dat is er door het gestegen telefoongebruik sterk op achteruit gegaan. Veel jongeren checken voor het slapen immers nog hun telefoon. Tijdens de week gaat meer dan 50 procent van de jongeren voor 23u slapen, maar in het weekend gaat 50 procent later slapen. De afgelopen periode van thuiszitten heeft volgens de resultaten van het onderzoek ook invloed gehad op lichamelijke klachten bij jongeren: 42 procent van ondervraagde studenten zegt dat ze tijdens de week helemaal niet sporten. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat studenten geen groepssporten meer mogen beoefenen.  

Marwan (16), Stedelijk Lyceum Lamorinière in Antwerpen

“Voor het uitbreken van het coronavirus gebruikte ik mijn telefoon echt niet vaak, misschien maximaal vier uur per dag. Maar sinds maart vorig jaar is mijn telefoongebruik echt gestegen. Ik denk dat ik nu gemiddeld acht uur per dag aan mijn telefoon besteed. Ik zou dat het liefst gehalveerd zien, omdat ik mijn gsm ook nog nodig heb voor school. Ik had ook veel last van pijn in mijn rug, maar dankzij een therapeutisch kussen is dat nu verholpen. En ik heb een bril met een filter voor blauw licht in de glazen, om mijn ogen te beschermen. Maar ik voel ook wel dat ik soms te weinig slaap, of te laat ga slapen, omdat ik vaak 's avonds laat nog online zit en de tijd uit het oog verlies. Sinds kort heb ik daar een oplossing voor gevonden. Mijn vader komt meestal thuis rond 23u. Als ik hem hoor binnenkomen is dat voor mij een reminder om te gaan slapen.”   

Yasmin (18), Secundaire Handelsschool Sint-Lodewijk in Antwerpen

"Vroeger zat ik soms tot acht uur per dag op mijn gsm. Tijdens de quarantaine was dat zelfs nog meer. Ik bleef dan soms de hele nacht op, een paar keer zelfs tot zeven uur ‘s morgens. Dat was niet gezond. Het was een periode waarin ik vaak online gezelschapsspellen speelde. Nu spendeer ik gemiddeld negen uur per dag aan mijn telefoon, vaak om online te shoppen. Soms krijg ik hoofdpijn, dan weet ik dat ik even een pauze moet nemen. Ik denk dat ik zo vaak op mijn telefoon zit omdat alles nu online gebeurt: planning, schoolwerk, communicatie en vrije tijd. Leerkrachten sturen ons zelfs taken en toetsen online. Als je dan geen telefoon hebt, is het onmogelijk om je huiswerk te maken. Maar het is ook waar dat een telefoon verslavend kan zijn, vooral als je op verschillende sociale netwerken zit. Dat slorpt enorm veel tijd op.”   

Maary (18), Secundaire Handelsschool Sint-Lodewijk in Antwerpen

“Ik probeer mijn schermtijd te beperken, maar tijdens de vakantie leg ik mezelf geen limiet op. Dan kan ik tot vijf uur per dag online zitten. Sinds de lockdown gebruik ik mijn telefoon wel vaker, omdat ik veel online met mijn vrienden en familie spreek. Ik vind dat ik best veel tijd achter het scherm doorbreng, omdat ik ook veel op mijn tv Netflix kijk en als je dat erbij optelt, is dat best veel. Mijn gsm gebruik ik vooral om muziek te luisteren en dan tel ik dat er niet bij. Maar ik zit ook veel op Snapchat en Messenger. Slapen is geen probleem, want mijn telefoon neem ik niet mee naar mijn slaapkamer.”  

Reda (13), Koninklijk Atheneum Berchem in Antwerpen

“Voor de lockdown van start ging vorig jaar, bracht ik niet zoveel tijd op mijn telefoon door. Dat was zo’n vijf uur per dag. Maar toen we in lockdown gingen, kwam ik niet meer buiten en kon ik niet meer met mijn vrienden spelen. We waren verplicht om een mondmasker te dragen en dat zorgde ervoor dat ik minder buiten wilde zijn. Voor de lockdown ging ik zwemmen en voetballen, wat ik erg graag deed. Ik zou  willen dat ik minder tijd op mijn telefoon doorbracht, maar als ik zie hoe alles tegenwoordig online moet gebeuren, zal dat niet voor snel zijn. “  

vorige volgende