In China worden tegenwoordig steeds meer huisdieren gekloond voor een heel dure prijs. Maar wat is klonen eigenlijk? Is het gezond? Waarom zou je een dier klonen?
Klonen is een kunstmatige manier van vermeerdering waarbij een genetische kopie van een levend dier wordt geproduceerd. Klonen gebeurt in een laboratorium. Je maakt een nieuw dier dat lijkt op het origineel. Om een dier te klonen haalt men de kern van een volwassen cel weg bij het volwassen dier, en brengt men deze kern in een eicel waarvan de kern is weggehaald. Het samensmelten gebeurt met behulp van elektriciteit. Deze nieuwe cel brengt men in de baarmoeder in en na een tijdje zal de nieuwe kloon geboren worden.
Verschillende vormen van klonen
Er zijn drie verschillende vormen van klonen. Natuurlijk klonen wordt automatisch door planten gedaan. Reproductief klonen is het klonen met de bedoeling om een identieke kloon te creëren, die kan uitgroeien tot een volwaardig organisme. Therapeutisch klonen is klonen met de bedoeling om lichaamscellen te produceren die kunnen bijdragen aan de genezing van bepaalde ziektee.
Leren omgaan met verlies
Volgens Yerko Maes (17) moet je de natuur haar eigen ding laten doen. “Anders kan dat op lange termijn problemen creëren”, zegt hij. Tina Van Gassen (36) vindt dat er voldoende dieren in het asiel zitten.“Ik adopteer liever een dier uit het asiel dan het te laten klonen.” Kristien Van Gassen (38): “Het is niet slecht om als mens te leren omgaan met verlies. Als een familielid dan sterft, zou het kunnen dat we daar dan niet meer mee omkunnen, omdat we niet geleerd hebben om zelfs afscheid te nemen van ons huisdier.”
Niet illegaal in België
Het klonen van dieren in België is niet illegaal. Professor Catharina De Schauwer (Universiteit Gent) isoleert regelmatig cellen van paarden of honden waarvan de eigenaar het DNA wil bewaren om eventueel later te laten klonen. Daarvoor moeten de cellen opgestuurd worden naar een bedrijf die dat aanbiedt. In Europa kan momenteel alleen het Italiaanse bedrijf Avantea dat. Avantea was één van de eerste bedrijven die een paard kloonde in 2003. Het bedrijf biedt de dienst niet commercieel aan. Om op commerciële basis te klonen, moet je naar Argentinië of Amerika trekken.
Een huisdier laten klonen kost veel geld. Zo kan de prijs voor een kat of een hond oplopen tot 50.000 euro. De prijs om een paard te laten klonen, schommelt rond de 125.000 euro.