2.630 kilogram afval, dat is wat de meer dan honderd vrijwilligers van River Cleanup dit weekend op twee dagen tijd in Antwerpen langs de oevers van de Schelde verzamelden. De Belgische organisatie ruimt in 45 landen afval in rivieren en oevers, nog voor het in zee terechtkomt. Want “door vervuiling en microplastic in de zee krijgt iedereen ongeveer vijf gram plastic per week binnen, dat is ongeveer de grootte van een creditcard.”
Bekijk onderaan de fotoreportage van de River Clean up.
River Cleanup organiseert zeer regelmatig opruimacties langs rivieren om zwerfvuil te verzamelen dat zich ophoopt in de oevers en langs bermen. Afgelopen weekend zakten 110 vrijwilligers af naar de Scheldebocht in Antwerpen. Dat is een van de meest vervuilde stukken natuur in Antwerpen. Omdat de Schelde een getijdenrivier is, blijft het afval dat hogerop in de rivier terechtkomt vaak jarenlang liggen.
River Cleanup werkt op verschillende fronten en zet veel in op preventie en informeren. Medewerkers gaan naar scholen om kinderen en jongeren voor te lichten. Ze doen aan teambuilding met bedrijven om hen aan te zetten minder plastic te gebruiken in hun productieprocessen. En in meer vervuilde landen proberen ze oplossingen te vinden met behulp van technologie zoals vuilnisbooms of rivierafschuimers om te voorkomen dat afval in de oceaan terechtkomt. En natuurlijk zijn er ook de opruimacties op verschillende plaatsen.
Elk jaar komt elf miljoen ton plastic in onze oceaan terecht
Elk jaar komt elf miljoen ton plastic in onze oceaan terecht. Meer dan de helft daarvan komt via rivieren. “Door de vervuiling en het microplastic in de zee krijgt iedereen ongeveer vijf gram plastic per week binnen, dat is ongeveer de grootte van een creditcard”, zegt Cleanup manager Belgium Hanne Collette. “Het is de bedoeling om die vervuilende stoffen te verzamelen voor ze in zee terechtkomen.”
“Als mensen deelnemen aan de opruimacties worden ze zich bewust van de situatie”, zegt Collette. “Het moedigt hen aan om hun dagelijkse gewoonten te doorbreken. We zien ook soms gezinnen die deelnemen: kinderen leren hiervan en hopelijk worden ze zich bewust van het probleem.”
Voor vrijwilliger Kobe Dillen was het de eerste keer dat hij deelnam aan een opruimactie. “Iedereen is zo enthousiast en het is geweldig om hier te zijn. Het inspireert me om iets te doen aan bepaalde oorzaken van klimaatverandering. En het is geweldig om anderen te kunnen informeren over de situatie.”
Het verzamelde afval bestond vooral uit allerlei soorten ijzer, autobanden en plastic zakken die vastgezogen zaten in de modder. Na de opruimactie organiseerde Stormkop workshops voor kinderen die kunst maakten met het plastic dat ze uit de rivier en de berm gehaald hadden.
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 30/04/2022.