Een thriller van meer dan 700 pagina’s schrijven én uitgeven: dat verwacht je niet van een 21-jarige student. Maar Jonathan Hendrickx deed het. Tot zijn eigen verbazing. “Het is nog steeds raar om ‘Aan de lippen’ te zien en te beseffen dat ik dat geschreven heb.”

Drie jaar deed de student Toegepaste Taalkunde erover om ‘Aan de lippen’ te schrijven. “Het was een langzaam en slopend proces”, steekt Hendrickx. Van wal “Het verhaal bedenken vond ik het leukste om te doen tijdens het schrijfproces. Ik begon met een basisidee uit te werken in een draaiboek van 30 tot 40 pagina’s. Daar was ik al trots op. Toen moest het boek nog worden ingetikt…”

Op dat moment zakte de moed even in Hendrickx’ schoenen. De pauzes tijdens het schrijfproces hielpen hem er doorheen. “De onderbrekingen zorgden voor nieuwe inzichten en nieuwe ideeën.” Ook zijn vakanties in diverse landen hielpen de debutant om het boek te schrijven. “Wanneer ik op reis ben, ben ik ontspannen en komt alles vanzelf. Maar de inspiratie komt vaak op de meest ongelegen momenten, zoals tijdens examenperiodes.”

Gelaagdheid

‘Aan de lippen’ is een parodie op zowel het thrillergenre als het dorpsleven. Het verhaal start op de dag dat Tess Mertens vermoord is. Al vrij snel wordt de moordenaar opgepakt, maar Alex, de hartsvriendin van het vermoorde meisje, wantrouwt de zaak. Ze start op eigen initiatief een zoektocht naar de echte dader en ontdekt zo de geheimen die de bewoners van het kustdorpje Ransem met zich meedragen.

Het ene na het andere personage duikt op in het verhaal. Via vele flashbacks komt de lezer achter verborgen feiten. Toch is het vanaf de eerste zin van elke nieuwe paragraaf duidelijk om welk personage het gaat, in welke situatie het zich bevindt en hoe het zich verhoudt tot andere personages.

“Ik houd van gelaagdheid”, vertelt Hendrickx. “Ik vind het fijn om de lezer beetje bij beetje nieuwe informatie te geven en om hem wat in verwarring te brengen.” Bovendien heeft de debutant een mythologische laag toegevoegd, door elk hoofdstuk te beginnen met informatie over de Noordse mythologie, die overeenkomsten heeft met het verhaal rondom de moord. “De mythologische informatie is niet nodig om het verhaal te begrijpen, maar het voegt wel iets extra’s toe”, vertelt hij.

‘Aan de lippen’ is puur verzonnen fictie. De auteur haalde slechts af en toe wat inspiratie uit andere boeken en televisieprogramma’s. Door de gedetailleerde manier van schrijven lijkt het boek op een kant-en-klaar scenario voor een televisieserie. “Zo was het ook bedoeld”, vertelt Hendrickx.
“Het boek is opgedeeld in 13 episodes. Elk hoofdstuk heb ik laten eindigen met een cliffhanger.”

Boekscout

Na het schrijven van zijn boek benaderde Hendrickx een aantal Vlaamse uitgeverijen, maar dat leverde hem niets op. “Dankzij mijn vriend kwam ik terecht bij Boekscout, een Nederlandse uitgeverij die mij binnen een week terugbelde met de boodschap dat mijn boek uitgebracht zou worden”, vertelt de auteur, die even moest slikken toen hij hoorde dat het boek… 712 pagina’s zou gaan tellen.

Boekscout geeft auteurs de kans om gratis of in eigen beheer een boek uit te brengen. Zowel beginners als gevorderde auteurs krijgen bij Boekscout de kans om een boek te publiceren. De uitgeverij belooft dat ieder manuscript wordt gelezen. Ongeveer 85 procent van de manuscripten wordt geaccepteerd en uitgegeven.

Trilogie

Hendrickx droomt ervan om schrijver te worden, al sinds hij tien jaar oud is. “Schrijven is een deel van mijn leven. Het is een noodzaak, ik kan niet zonder.” De student is al goed bezig met het verwezenlijken van zijn droom. ‘Aan de lippen’ is namelijk het eerste deel van een trilogie en de plannen voor deel twee en drie zijn al gesmeed.

“Schrijven is een deel van mijn leven. Het is een noodzaak, ik kan niet zonder.”

“Eigenlijk had ik eerst drie lossen ideeën. Pas later bedacht ik me dat ik die kon bundelen in een trilogie”, aldus Hendrickx. Wat er in het tweede en derde deel gaat gebeuren, weet de auteur in grote lijnen al. “Voor deel twee heb ik al een titel: ‘In de ogen’”, verklapt de auteur. Wanneer het tweede deel zal verschijnen, is nog onbekend. Dat het er komt, staat voor de trotse debutant vast.

'Aan de lippen', Boekscout, 712 blz., 29,25 euro Je kan het boek bestellen via de site van Boekscout.

© 2015 - StampMedia – tekst: Lisa van der Waal, foto: Milou Verstappen