© Ine Philip

Mijn partij staat open om in de toekomst samen te werken met N-VA.

Horch: Bij Groen komt inhoud altijd op de eerste plaats. En die verschilt erg hard met die van N-VA. De partij leidt momenteel de meest rechtse regering in België en in Vlaanderen. Toch staan we altijd open voor discussie, omdat dat onze democratische plicht is.

Amrani: CD&V wil met iedereen samenwerken, behalve met extreme partijen. Vlaams Belang is een no-go en we zien het ook niet zitten om met PVDA in zee te gaan. Voor ons is het belangrijk om ons programma te kunnen waarmaken. Dat is alleen mogelijk door in dialoog te gaan. En niet door met extreme figuren samen te werken.

Praktijktesten zijn een belangrijk onderwerp dat tijdens deze legislatuur behandeld moet worden.

Horch: Helemaal akkoord. Discriminatie en racisme moeten niet alleen federaal of regionaal aangepakt worden, maar ook lokaal. Dat is perfect mogelijk via het gemeentebestuur. Praktijktesten dringen discriminatie op de huur- en arbeidsmarkt terug. Het is belangrijk dat iedereen zich goed voelt in zijn/haar eigen stad. Praktijktesten zijn daarvoor een middel.

Amrani: Uiteraard. Alles wat gelijke rechten betreft is prioritair voor ons. Dit had 10 jaar geleden al moeten gebeuren. De wet rond mystery calls, die door Kris Peeters werd doorgevoerd, is daar een goed voorbeeld van. Ik hoop dat de praktijktesten, in een breed pakket van maatregelen, binnen het bestuursakkoord zullen worden opgenomen.

De opkomst van extreemrechts in Vlaanderen en die van extreemlinks in Franstalig Brussel en Wallonië moeten in het oog gehouden worden.

Horch: In dit land kennen we vrijheid van meningsuiting en die moet bewaard blijven. Aan de andere kant vind ik dat partijen die ondemocratisch handelen, niet mee mogen regeren. We moeten niet met de vinger wijzen naar de politiek, maar luisteren naar de kiezer. Angst voor het onbekende is de reden waarom kiezers extreem stemmen. Een wisselwerking tussen de stad en de verschillende gemeenschappen kan voor meer begrip zorgen.

Amrani: Met de opkomst van extreme partijen, stel ik mij de vraag: hoe komt het? We moeten die ideeën ernstig nemen en kijken waarom mensen zo hard zijn geworden. Ik wil graag dat deze mensen opnieuw in liefde en verbondenheid geloven. Het klinkt misschien wat geitenwollensokken maar dat is volgens mij het echte probleem.

Mijn partij maakt kans bij de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen van volgend jaar.

Horch: Als oppositie heeft Groen geprobeerd door te wegen op verschillende thema’s, maar in de meerderheid kan je meer doen. We hebben gezien dat het rechtse beleid van de laatste vijf jaren veel mensen in de kou heeft laten staan. Groen wil het tij keren met een beter socio-economisch beleid voor de mens en het klimaat.

Amrani: CD&V heeft een geweldig verbindend verhaal, dat mensen aanspreekt. Dus ik geloof zeker dat we kans maken bij de volgende verkiezingen. Ons programma is erg gebalanceerd en biedt een antwoord op de open vragen van de samenleving.

vorige volgende