Lisa (24) reisde in september Europa af met de trein. Haar ervaringen bundelde ze in een reeks columns. Zo hoopt ze andere jongeren te motiveren om er eens op hun eentje op uit te trekken. Maar ze is ook benieuwd naar ervaringen van anderen. Heb je die zelf? Laat het ons weten!

“Interrailen, wat leuk! Samen met een vriendin?”, was de reactie van velen toen ik vertelde dat ik twee weken door Europa zou reizen met de trein. ”Nee”, antwoordde ik dan. ”Alleen." Wat volgde, waren gemengde reacties. Ik kreeg bezorgde en vragende blikken toegeworpen, maar ook te horen dat ik ballen had. Ik hoop nog altijd dat hij dat niet letterlijk bedoelde.

Goed begin

Toen ik samen met mijn grote rugzak de trein instapte, was ik best een beetje zenuwachtig. Ik had nog nooit alleen gereisd en had geen idee wat ik kon verwachten. Zou ik onderweg veel mensen ontmoeten en genoeg sociaal contact hebben? De zenuwen waren onnodig, want wanneer je alleen reist, leer je blijkbaar gemakkelijk nieuwe mensen kennen.

Net aangekomen in het hostel in Berlijn en leerde ik meteen Jess kennen. Ze kwam uit Australië en was gestopt met haar studie. We raakten direct aan de praat en spraken af om de volgende avond naar een openluchtbioscoop te gaan. Ik had niet verwacht dat nieuwe mensen ontmoeten zo eenvoudig en snel zou gaan, maar het was zeker een goed begin van mijn reis.

Niet de enige

Snel kwam ik erachter dat ik lang niet de enige was die alleen op reis was, integendeel. Alleen reizen bleek heel normaal te zijn. Tijdens de reis kwam ik vooral mensen uit Australië en Azië tegen die een aantal weken of zelfs maanden door Europa reisden. 24 uur op het vliegtuig zitten doe je immers niet om maar enkele dagen aan de andere kant van de wereld te verblijven.

De reden om alleen op reis te gaan, is voor iedereen weer anders. Jiaihui uit Singapore zei haar job op, omdat zij er niet meer tevreden mee was en besloot een lange pauze te nemen. Een lange reis in Europa leek haar een goed idee. Reizen tussen studies in of na je diploma is ook een veel voorkomende reden.

Tips en inspiratie

Het uitwisselen van ervaringen met en verhalen over reizen was heel inspirerend. Ik hoorde van andere reizigers hoe leuk en leerzaam het is om je plan te trekken en een stad of land te verkennen. Ook kreeg ik tips over welke bezienswaardigheden ik zeker moest gaan bekijken. Heel handig.

Lakenhal in Krakau (Foto © Lisa van der Waal) Lakenhal in Krakau (Foto © Lisa van der Waal)

Mijn lijst met steden en landen die ik ooit nog wil bezoeken, werd gedurende door reis zo vele langer. Ooit nog een lange reis maken, binnen én buiten Europa staat nu hoog op mijn wishlist.

Niet alleen voor tips en het opdoen van inspiratie is het leuk om nieuwe mensen tijdens je reis te ontmoeten. Je wilt er immers niet continu alleen op uit trekken en hebt ook wel eens behoefte aan gezelschap. De mensen die ik ontmoette, bleken daar voor open te staan, om wat te gaan drinken, samen te eten of een bezienswaardigheid te bezoeken. Heb je daar geen behoefte aan? Geen probleem! Wil je mee? Zeker welkom!

Nooit eenzaam

Hoewel ik alleen op reis was, heb ik mij geen moment eenzaam gevoeld. Het lijkt wel alsof je veel eenvoudiger contact legt met vreemden als je alleen bent. Wanneer je met vrienden op reis gaat, blijf je eerder bij hen dan dat je spontaan een gesprek met een persoon die je niet kent, aangaat. Als individu ben je bovendien sneller benaderbaar voor anderen en word je ook sneller aangesproken.

Veel medereizigers staan open voor een babbel of om samen wat te ondernemen. Jezelf uitnodigen om ergens aan te haken, lijkt ook totaal geen probleem te zijn, terwijl ik daar thuis raar van zou opkijken. Heel bijzonder, hoe je kijk op sociale normen kan veranderen als je in een vreemd land met vreemde mensen bent.

© 2016 - StampMedia - Lisa van der Waal