BRUSSEL - Uit een onderzoek van de VAD (Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen) blijkt dat jongeren minder tabak roken en minder alcohol drinken. Opmerkelijk is dat jongeren wel blijven experimenteren met cannabis.

"Langs de ene kant is er een daling omdat er een striktere en duidelijkere wetgeving is rond het alcohol- en tabaksgebruik", zegt Marijs Geirnaert, directeur van de VAD. "Je mag geen sigaretten en alcohol kopen als je jonger bent dan zestien." Die wetgevende maatregelen gekoppeld aan de controle van de gezondheidsinspecteurs van de Federale Overheidsdienst Gezondheid (FOD Gezondheid) zorgen ervoor dat mensen bewuster omgaan met alcohol en drugs. "Langs de andere kant zijn er ook heel wat sensibiliseringscampagnes geweest waarbij er gewezen werd op de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Die campagnes waren zowel gericht op jongeren als op ouders", vertelt Geirnaert.

Alcohol op jonge leeftijd

Jongeren komen op jonge leeftijd in aanraking met alcohol. “We merken dat jongeren hun eerste glas alcohol in familieverband krijgen. Vroeger gebeurde dat op twaalf jaar, maar dat is veranderd. Volwassenen gaan ervan uit dat alcoholgebruik beter uitgesteld wordt tot een latere leeftijd. Hierdoor stellen jongeren het nuttigen van hun eerste alcoholische drankje uit”, vertelt de directeur van de VAD. Jongeren gaan dus bewuster om met alcoholgebruik en ze realiseren zich de gevaren. Vanaf zestien jaar beginnen jongeren wel te drinken. “Er is een verschil met tabak. Bij tabak stellen we vast dat jongeren gewoon niet beginnen te roken”, zegt Marijs Geirnaert.

Experimenteren met cannabis

Er is een daling van alcohol- en tabaksgebruik, maar jongeren blijven wel experimenteren met cannabis. “De risico’s van cannabisgebruik worden eigenlijk gebanaliseerd en daar moeten we onze aandacht op vestigen”, licht Geirnaert toe. Over cannabis worden er zoveel onjuistheden verteld dat het een gevaar wordt. Zo wordt er verteld dat het een natuurlijk product is en minder schadelijk is dan tabak. “Daarom willen we hier correcte informatie over verschaffen."

Gevolgen

Want cannabis-, alcohol-, en tabaksgebruik zijn niet zonder gevolgen. Het is in de eerste plaats schadelijk voor de hersenen. “Als gevolg van het gebruik wordt een genotscentrum in je hersenen geactiveerd waardoor je je goed voelt. In de puberteit zoeken jongeren naar hun identiteit. Als ze te snel alcohol en cannabis gebruiken, voelen ze zich gelukkig en creëren ze er een imago rond. Daardoor vergeten ze andere dingen te ontdekken. Door het gebruik van alcohol of cannabis ontwikkelen jongeren een aantal persoonlijkheidsproblemen omdat ze zichzelf nooit hebben ontwikkeld. Dan kunnen ze dingen doen waar ze later spijt van hebben”, licht Marijs Geirnaert toe. Jongeren die vroeg beginnen te drinken, zijn ook sneller vatbaar voor een alcoholverslaving. Ze gaan er sneller naar grijpen en dat wordt gevaarlijk. “We moeten blijven herhalen dat alcohol op jonge leeftijd niet goed is. Bij cannabis moeten we vooral de risico’s benadrukken”, besluit Geirnaert.

© 2013 – StampMedia – Shana Rasschaert


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 14/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 14/03/2013