Deden de festivalorganisatoren een maand geleden nog een hoopvolle oproep onder de hashtag #savethesummer, we weten wel beter nu. De zomer van 2020 wordt niet zoals alle andere. Geen festivals, en waarschijnlijk ook geen buitenlandse reizen. Een uitstapje naar de kust lijkt dan ook een zeldzaam lichtpuntje in deze donkere tijden. Toch is het lang niet zeker of dat wel zal kunnen. Hoe bereiden werkgevers en jobstudenten zich daar voor op een coronazomer?
Een blik op het exitplan van de overheid is op het eerste gezicht nochtans redelijk hoopgevend. De regering bekijkt de mogelijkheid om vanaf 18 mei daguitstappen in eigen land weer mogelijk te maken en ook tweedeverblijvers zouden rond die datum hun woonst weer mogen bezoeken. Wat de horeca, toeristische attracties en meerdaagse reizen betreft, mikt de regering ten vroegste op 8 juni.
Belangrijke kanttekening is wel dat de data onderhevig zijn aan het verloop van de pandemie in ons land. Is de situatie niet voldoende onder controle, dan zullen we toch langer geduld moeten uitoefenen. Premier Wilmès benadrukte bovendien met klem dat een versoepeling altijd weer teruggedraaid kan worden, als blijkt dat dat nodig is. Of en hoe we deze zomer naar zee kunnen, is met andere woorden nog lang niet duidelijk. Voor de vele ondernemers en jobstudenten, die de paasvakantie al zagen wegvallen, is het bang afwachten.
Gebrek aan perspectief
In Sea Life Blankenberge is het nog nooit zo stil geweest. Het dierenpark moest door de coronamaatregelen eind maart de deuren sluiten. Licht aan het eind van de tunnel is er voorlopig niet, vertelt marketingmanager Astrid Vertongen. “We hebben er voorlopig geen zicht op wanneer we eventueel kunnen heropenen. We hebben een aantal scenario’s uitgewerkt, maar alles hangt af van die datum. Sowieso zullen we dan moeten bijsturen op basis van de omstandigheden op dat moment.”
De impact van de coronacrisis op Sea Life Blankenberge is groot, aldus Vertongen. “Ons hoogseizoen loopt normaal gezien van de paasvakantie tot de zomervakantie. Tijdens de paasvakantie moesten we dichtblijven, dus we staan te springen om weer open te gaan. Al kunnen we voorlopig alleen maar afwachten.”
Afwachten, dat is voorlopig ook het credo bij strandbar Duin 45 in Heist-aan-Zee. “In principe zijn we zo goed als klaar en zouden we op een paar dagen tijd kunnen openen”, zegt eigenaar Bernard Verroens. “We hebben handgel, handschoenen en mondmaskers besteld, en denken na hoe we de afstand kunnen garanderen op ons terras. We wachten verder nog op de concrete beslissingen van de gemeente en overheid.”
Vooral het inplannen van jobstudenten lijkt dit jaar een extra lastige opdracht te worden. “In onze branche is dat sowieso altijd moeilijk. Als het regent, hebben we te veel jobstudenten, met stralend weer hebben we er nooit genoeg. Ik schat dat we deze zomer met verminderde capaciteit zullen mogen openen en dat we dus minder jobstudenten zullen nodig hebben, maar zeker zijn we daar niet van.”
"We komen wel in aanmerking voor een premie, maar die 4.000 euro is peanuts voor ons"
Bij Belinda Food Store op de dijk in Oostduinkerke zijn de deuren wel open, al is er enkel take-away mogelijk. “Daarmee halen we ongeveer 10 à 15 procent van onze normale omzet”, stelt Belinda McDonald. “Dat is niet veel, maar als we niet openen, is er helemaal niets. We komen wel in aanmerking voor een premie van de overheid, maar die 4.000 euro is peanuts voor ons.”
Belinda werkt normaal gezien altijd met jobstudenten, maar in coronatijden moeten zij thuisblijven. Ook de zomer schat ze niet rooskleurig voor hen in. “We weten absoluut niet wat we van de zomer mogen verwachten. Maar als je ziet dat de vakbonden corona als arbeidsziekte willen laten erkennen en de werkgever verantwoordelijk is als iemand ziek wordt, dan denk ik dat niemand nog jobstudenten zal willen aannemen.”
Ook bakkerij Soetaert in Heist-aan-Zee moet haar jobstudenten en flexi-jobbers voorlopig thuislaten. “Zonder de tweedeverblijvers is het in de weekends een stuk kalmer dan normaal. We hebben nog het geluk dat we open mogen blijven, maar tijdens de weekends draaien we de helft minder omzet”, vertelt zaakvoerder Filip Soetaert.
Wat de zomer zal brengen, is voorlopig nog een groot vraagteken. De bakkerij heeft in ieder geval de nodige voorzorgen genomen om de veiligheid te garanderen. “Het eerste weekend na de aankondiging van de maatregelen was het hier een echte overrompeling, omdat het mooi weer was. Dat was niet veilig, zowel voor ons als voor de klanten. We hebben dan snel geschakeld door plexiglas te installeren en in te zetten op contactloos betalen en online bestellingen.”
Zomerplannen in het water
Niet alleen voor de ondernemers is de onwetendheid groot. Heel wat jobstudenten weten niet of ze deze zomer een centje kunnen bijverdienen. Thiemo Seys (23) overweegt al om zijn plannen helemaal om te gooien. “Ik studeer binnenkort af en was van plan nog een laatste zomer bij te springen in de fietsen- en gocartverhuur in De Haan waar ik al zes jaar jobstudent ben. Maar omdat de situatie door het coronavirus nu heel onzeker is, overweeg ik om onmiddellijk een vaste job te zoeken.”
Rebecca De Meester (19) is er iets geruster in. Net als vorig jaar is ze van plan om deze zomer bij Toerisme Blankenberge te werken. “Ik dacht eerst dat mijn vakantiejob misschien niet zou doorgaan, maar kreeg een paar weken geleden toch het bericht dat ik mag komen werken. Blijkbaar zijn er deze zomer net meer jobstudenten nodig, om er bijvoorbeeld op toe te zien dat dat er tijdens kleine evenementen maar een beperkt aantal mensen toegelaten worden.”
Ook aan de infobalie waar Rebecca zal werken, wordt het nodige gedaan om de veiligheid te garanderen. “Mijn baas heeft me al laten weten dat er schermen van plexiglas zullen zijn en er nog andere voorzorgsmaatregelen genomen worden.”
Ook Louise De Vliegere (23) zou deze zomer bij een toerismedienst werken, al heeft ze daarover nog geen duidelijkheid gekregen van haar werkgever. “Net als de voorbije jaren zou ik deze zomer samen met mijn vriend een maand aan de kust doorbrengen om er als jobstudent te werken en van de zee te genieten. Ik heb opnieuw gesolliciteerd bij Toerisme Nieuwpoort, maar ik weet voorlopig nog niet of ik er weer mag werken.”
Een plan B heeft ze niet achter de hand. “Ik heb nog geen idee wat ik zal doen als mijn vakantiejob niet doorgaat. Het is afwachten. Ik ben trouwens ook tweedeverblijver aan de kust, dus ik hoop dat dat niet voor problemen zal zorgen.”
"We mogen niet vergeten dat er ook studenten zijn die werken om ervan te leven of om hun familie te ondersteunen"
Als jobstudent bij de Jeugddienst van Knokke-Heist en in een restaurant in Knokke is Lionel Van Hecke (21) normaal gezien drukbezet tijdens de zomer. “Van de gemeente heb ik niets meer gehoord, al heb ik via via wel opgevangen dat er een aantal jobstudenten hun job zullen verliezen. Ook mijn werkgever in de horeca kan mij voorlopig geen duidelijkheid geven.”
Lionel zou het jammer vinden als hij niet zou kunnen werken, maar hij denkt vooral aan de jobstudenten die er financieel minder goed voorstaan. “Voor mij is het geld dat ik als jobstudent verdien een leuk extraatje, maar we mogen niet vergeten dat er ook studenten zijn die werken om ervan te leven of om hun familie te ondersteunen. Het is jammer dat er niet aan hen gedacht wordt.”