(PIDMAG) Hendrik Nysten (73) en Irma Nysten (74) zijn dit jaar 51 jaar getrouwd. Ze leerden elkaar kennen via gemeenschappelijke vrienden in 1961 op het verjaardagsfeest van Hendrik. "Nu klinkt dat misschien raar, maar toen werden we geen seconde alleen gelaten. Als we gingen wandelen, was er altijd een chaperon bij", lacht Hendrik. Twee jaar later zijn ze getrouwd. "Voor de wet en voor de kerk", herinnert Hendrik zich. "Dat waren andere tijden. Er was niemand die het in zijn hoofd haalde om niet voor de kerk te trouwen. Heel het dorp zou er schande van spreken."

Geen trouwkleed

“Er was niet echt een moment waarop ik Irma gevraagd heb om te trouwen”, gaat Hendrik verder. “Ik woonde toen in Hasselt, maar werkte in Brussel. Ik was het beu om alle dagen te pendelen en wilde verhuizen naar Brussel. Toen dacht ik: we moeten misschien maar eens trouwen en dat is precies wat we gedaan hebben.” De trouw was gepland voor mei, maar door onenigheden met de ouders van Irma is de trouw vervroegd naar maart. “En dat viel in de vasten”, zucht Irma. “Dan mag je van de kerk geen groot feest geven, alles moest sober verlopen. Ik had zelfs geen echt trouwkleed. Onze trouw was dus niet echt traditioneel.”

Trouwen = ontslag

“Toen Hendrik en ik gehuwd zijn, ben ik ontslagen door mijn werk”, vertelt Irma. “Dat was zo in die tijd: als een vrouw trouwde, werd ze ontslagen. Ik ben toen huisvrouw geworden. Ik wilde er zijn als de kinderen van school kwamen en financieel konden we het ons veroorloven om van één salaris te leven. Later heb ik wel nog aanbiedingen gekregen, maar daar heb ik niet op gereageerd. Ik was blij als huismoeder. Dat moeders nu gaan werken, vind ik helemaal niet erg. Het zijn andere tijden.”

Dat jongeren minder trouwen, vinden Hendrik en Irma ook niet erg. “Al denk ik wel dat trouwen de drempel naar scheiden verhoogt, waardoor je misschien langer zal vechten voor je relatie”, bedenkt Hendrik. Nog een laatste tip voor een goed huwelijk? “Blijf elkaar trouw”, besluit Irma.

© 2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester, foto: Iris Luyckx
Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia - Jaargang 3 Nr. 7 p. 5