Jannat Se Aagay © Harpalgeo.tv

De Pakistaanse schrijfster Umera Ahmed heeft in Pakistan een blockbuster te pakken met haar serie Jannat Se Aagay (Voorbij het paradijs). Ahmed legt haar vinger op de zere wonde van de maatschappij door onderwerpen als laster, de meedogenloze kant van Pakistaanse morning talk shows en sociale media te belichten. Reporter Noreen Muhammad sprak met scenarist Umera Ahmed, regisseur Haseeb Hasan en hoofdacteur Talha Chahour over het succes van de reeks.

Meer dan drie miljoen Pakistani in zowel binnen- als buitenland zitten iedere vrijdag - en zaterdagavond klaar voor een nieuwe aflevering van de webserie Jannat Se Aagay. De Pakistaanse webserie vertelt het verhaal van Tabassum en Jannat. Beide vertegenwoordigen een bepaalde klasse in de Pakistaanse maatschappij. Tabassum is een naïef meisje dat opkijkt naar influencers uit de hogere klasse. Jannat is een influencer en presentator van een morning talkshow. Tabassum leeft met het ideaalbeeld dat influencers en bekende mensen uit de hogere klasse het beste leven leiden.

Umera Ahmed houdt met haar serie de Pakistaanse kijkers die elke ochtend voor de tv gekluisterd zitten een spiegel voor. Tabassum behoort tot de middenklasse en is iemand die net als een doorsnee kijker publieke figuren bewondert en het ver wil schoppen om deel uit te maken van de hogere klasse. In een latere fase wordt ze aangenomen als de huishoudhulp van haar morning talkshow idool Jannat Ali Khan en ontwikkelt ze een haat-liefdeverhouding met haar. Hier beseft Tabassum dat het gras niet altijd groener is aan de overkant.  Het verhaal gaat niet alleen over de ‘wij’- en ‘zij’-groep, het gaat ook over menselijk gedrag en hoe onze emoties worden aangezet om mensen hun kleine of grote ongeluk te sensationaliseren op tv. 

Showbizz

In een interview met StampMedia licht regisseur Haseeb Hasan een tipje van de sluier op en vertelt hij ons de kern van het verhaal. “Is het Tabassum’s fangirl-moment voor Jannat, waarvan wij, mensen uit de middenklasse, het gevoel hebben dat het ons diep van binnen vertegenwoordigt? Of is het Jannat’s kille kijk op menselijke emoties dat ons als mens beschrijft? Voor Jannat draait tegenwoordig alles rond clicks en views. Ze kent haar grenzen niet en is in staat om alles te doen zodat ze het hoogste aantal kijkers voor haar show bereikt. Ze houdt een huwelijksreceptie van geiten, doet een python rond haar nek en nodigt mensen uit met pakkende verhalen”, zegt Hasan. “De twee personages zijn een spiegelbeeld van elkaar. Van Tabassum naar Jannat, als een echo van twee kanten.”

Volgens Umera Ahmed zijn de kijkers degene die de sterren zo beroemd maken. “We geven de sterren die ruimte, dat respect, die aandacht, liefde en obsessie om het groots te maken. Of maken de sterren zichzelf populair door keihard te werken, met hun doorzettingsvermogen, meedogenloosheid en een competitiedrang die geen grenzen kent? Dat is een vraag die ik graag wil beantwoorden in de serie. Als er geen concept van fandoms zou zijn, zouden er geen sterren zijn, toch? Tabassum, Jannat, … Jannat, Tabassum: het is zoals de kip en het ei. Ik heb Jannat niet afgebeeld als een zwart personage. Ze is aardig en bedachtzaam in haar privéleven. Ik heb bewust geen enkel personage alleen maar zwart of wit afgebeeld.”

Sensatiezucht

Jannat Ali Khan (gespeeld door Kubra Khan) is de Pakistaanse Oprah Winfrey en geeft een inkijk in haar wereld achter de schermen van een morning talk show. De show van Jannat werpt licht op sociale kwesties waar niemand echt iets om zou geven als haar show er niet geweest zou zijn. Ze is zodanig gepositioneerd dat ze als talkshowhost weinig rekening lijkt te houden met de gevoelens van haar miserabele gasten en tranen bij hen opwekt om het emotionele quotiënt van de show te verhogen.

“Jannat Ali khan nodigt in haar show machteloze mensen uit die tot de lagere klasse behoren. Zij geven haar inzichten die ze nadien uitmelkt tot sensatie”, vertelt Ahmed. “Zo dwingt ze slachtoffers van verkrachting om naar haar show te komen en luidop te huilen voor meer views. De kijkers zijn ook degenen die voor hun tv-scherm kijken en haar die macht geven - de macht om viraal te gaan, maar ook om een verschil te maken in het leven van de minderbedeelden. Ze is niet ongeschoold of slecht van karakter. Ze heeft zichzelf onbewust in de vicieuze cirkel van toxiciteit, geld en roem geplaatst. De entertainmentindustrie slaagt er niet meer in om hun sociale verantwoordelijkheid op te nemen doordat ze zo verblind zijn door geld.”

Talha Chahour, die in ‘JSA’ Tabassums verloofde Farooq speelt, is overweldigd door de feedback van de kijkers. “Ik ben erg blij om te zien dat het publiek Farooq leuk vindt. Om de karakterontwikkeling van Farooq te zien, moet je de hele serie kijken, want er valt zoveel te ontdekken, samen met de hoogte- en dieptepunten. Ik hoop dat de serie tot het einde zo goed zal blijven draaien.”

“Ik hoop alleen dat het harde werk van ons allemaal goed zal uitpakken. En ik hoop echt dat het publiek uit deze serie leert. ‘Jannat Se Aagay’ heeft een aantal harde lessen omdat het veel vergelijkingen trekt tussen contrasterende onderwerpen. Tussen rijk en arm - goed en kwaad.”

Chahour wil nog als boodschap meedelen dat het gras niet altijd groener is aan de overkant en hard werk nodig is om het ver te schoppen. “Blijf trouw aan wie je bent. Werk hard en volg je dromen.”


Dit artikel werd gepubliceerd door MO* op 05/11/2023.

vorige volgende