Annick Sevenans (28), voormalig rolstoeltennister op olympisch niveau, is een groot liefhebber van de Gentse Feesten. Zaterdag kwam ze voor de tweede keer naar de feestenzone, om te feesten met haar vriendinnen Delphine, Faye, Inn en Elisabeth. “Gent is geweldig voor rolstoelgebruikers.”

Hoe vier je de Gentse Feesten in een rolstoel? Dat gaat blijkbaar moeiteloos, vertelt Annick Sevenans. "Mensen hier zijn bijzonder sociaal, meer dan in andere steden”, vertelt ze. “Ik weet dat het klinkt alsof ik nu gewoon probeer te slijmen, maar ik meen het echt: Gent is geweldig voor rolstoelgebruikers.”

Cocktails

Om de avond in te zetten drinken de vriendinnen cocktails op een appartement. Dat betekent drie verdiepingen naar boven en beneden gaan, met de trap. Niet bepaald rolstoelvriendelijk, maar de vriendinnen weten zich te redden. “Als ik voor iets hulp nodig heb is, er altijd wel iemand die spontaan komt helpen. De sfeer hier is niet te overtreffen”, lacht Annick.

"Voor ik naar een festival ga, zoek ik nooit op hoe het zit met de toegankelijkheid”, legt ze uit. “Al apprecieer ik het natuurlijk wel wanneer er voorzieningen zijn. De parking in het centrum is heel handig, al moet je hem weten zijn.”

Kasseibanen

Vanavond gaan de vriendinnen naar de spiegeltent. De kasseibanen op weg naar daar vragen wat meer moeite, al heeft Annick genoeg armkracht om zich daardoor te banen. Enkel wanneer we een kasseibaan tegenkomen die net iets te hard naar beneden helt, moeten we een kleine omweg nemen.

Het is de tweede keer dat Annick naar de Gentse Feesten komt. “Er zijn geen specifieke bands waarvoor ik kom, al wou ik vorig jaar Kalisto Bay zeker niet missen. Mijn broer is daar namelijk vocalist. Maar bovenal vind ik de Feesten gewoon geweldig om te bezoeken. Een stad die collectief een feestje bouwt: zoiets is uniek in de wereld."

"Niet op de tribune"

Annick weet dat rolstoelgebruikers tijdens de optredens op een speciale tribune mogen, maar dat doet ze nooit. “Er is daar geen sfeer. Ik mag er ook maar één vriendin meenemen, en meestal ben ik met een grotere groep op stap. Ik ben liever tussen de mensen. Als ik me wat tactisch opstel, zie ik ook alles."

 “Op de rolstoeltribunes is geen sfeer. Ik ben liever tussen de mensen”

De toiletten bezoeken is wat lastig, maar dat is volgens Annick niet anders dan op andere festivals. “En in restaurant Godot bijvoorbeeld erg goede voorzieningen hebben. Het personeel is er ook zeer behulpzaam. Nee, ik laat me door mijn rolstoel niet tegenhouden. Op zich is het niet moeilijker om me tijdens de Gentse Feesten te verplaatsen dan tijdens het jaar. Volgend jaar kom ik zeker terug!”

© 2015 – StampMedia / Mediaraven – Ruben De Keyzer


Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 19/07/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie op 19/07/2015