Vorige vrijdag was het Id-Al-Fitr , oftewel het suikerfeest. Moslims vieren met dit feest het einde van de vastenmaand ramadan. Maar hoe ziet zo'n dag er nu precies uit? Hanan Challouki (23) uit Berchem hield een verslag bij van haar suikerfeest, van de eerste kop koffie tot de berg afwas op het einde van de dag.

7u35: Koffie

Het eerste kopje koffie ’s morgens. Na een maand vasten is dit de beste manier om het Suikerfeest te beginnen.

7u48: Onderweg naar de moskee

Onderweg om Salat El Eid (het Eid-gebed) te verrichten. Dit is de reden dat ik nooit uitslaap op de dag van het Suikerfeest. Het Eid-gebed vindt plaats tussen 8 en 9 uur.

8u15: Het gebed

De moskee zit stampvol. Niet alleen is het Suikerfeest, het is ook vrijdag: de dag waarop de meeste moslims sowieso al naar de moskee gaan om te bidden.

9u10: Gelukwensen van overal

De sms'jes en berichtjes op Facebook en WhatsApp beginnen binnen te stromen, allemaal met dezelfde boodschap: “Eid Mubarak”, een gezegend Suikerfeest. Al zitten er enkele uitzonderingen tussen, zoals een grappige "Happy Sugarparty" via WhatsApp.

Sugarparty

11u10: Cadeautjestijd

Net uitgebreid ontbeten (met muntthee en cupcakes dus zeker niet evenwichtig) en nu is het tijd om cadeautjes uit te wisselen. Het zijn vooral de kinderen die extra in de watten worden gelegd.

12u55: Visite

De eerste ooms en tantes bellen aan. Mijn ouders zijn allebei één van de oudsten in hun gezin en dat betekent meestal dat dit het huis is waar de anderen op bezoek komen.

13u25: Overal koekjes

Een nieuwe lading nichtjes en neefjes. Iedereen brengt borden met koekjes en andere zoetigheden mee. Op de tafel is er nu al amper plaats.

14u05: Facebook updaten

Ik plaats even een status om alle vrienden en familie die ik vandaag niet zal zien een fijn Suikerfeest toe te wensen. Voilà!

15u40: Dutje

Iedereen is vertrokken. Snel even een dutje doen voor de volgende komt binnenvallen.

18u10: Selfies en foto’s

Dat dutje duurde langer dan gedacht. Nu spring ik samen met mijn broer even binnen bij een tante die in de buurt woont. Selfies en foto’s worden hier getrokken aan de lopende band.

De teller van de ramadan staat op nul.

19u50: Overdosis eten

En we zijn weer thuis. Ik heb al zoveel gegeten dat ik me een beetje misselijk begin te voelen. Mijn maag is het niet-vasten nog niet gewoon. En al die tantes die me dwingen hun zelfgemaakte koekjes te proeven, helpen de zaken echt niet vooruit.

21u53: Een laat diner

Mijn moeder moet nog wennen aan het feit dat we niet meer hoeven te wachten tot 22 uur om te eten. De potten staan nog steeds op het vuur. :-)

23u35: Stilte

Iedereen is naar huis vertrokken en het is opvallend stil. Het enige dat achterblijft na deze drukke feestdag, is een berg afwas!

© 2015 – StampMedia – Hanan Challouki