Woensdagavond opende de KU Leuven zijn eerste fakbar in Antwerpen. Eerder deze week organiseerden andere Antwerpse studentencafés een actie tegen de lage prijzen van de fakbar. “Maar wij vormen echter helemaal geen bedreiging voor andere cafés in Antwerpen."

Fakbar Abstract opende woensdagavond zijn deuren op campus Sint-Andries in Antwerpen. Op woensdag- en donderdagavonden kunnen studenten er pintjes drinken voor één euro. Studentenverenigingen Absoc (Faculteit voor Economie en Bedrijfswetenschappen) en Astra (Faculteit Letteren) slaan hiervoor de handen in elkaar.

Goed nieuws dus voor zij die graag het glas heffen, maar toch ontstond er deining. Afgelopen dinsdag organiseerden andere studentencafés zelfs de actie Solidair met mijn café als reactie tegen de lage prijzen van de fakbar. De uitbaters van die cafés ervaren de komst van de fakbar als oneerlijke concurrentie, verkochten hun bier aan dumpingprijzen en hielden symbolisch een minuut stilte.

Ten onrechte, klinkt het in de Sint-Andriesstraat. “Onze fakbar wilt helemaal niet concurreren met andere studentencafés. We liggen niet eens bij hen in de buurt. We bieden gewoon een nieuwe plek waar KU Leuven studenten kunnen samenkomen”, vertellen Philip de Bruijn en Nicolas Nonneman, bestuursleden van de fakbar.

D’Afleiding

Tot voor kort werd de ruimte van de fakbar ingenomen door d’Afleiding, een café en ontspanningsruimte voor studenten die les hebben op campus Sint-Andries. Veel is er echter niet veranderd: de prijslijst is hetzelfde gebleven, maar de onregelmatige openingsuren van het café zijn vervangen door twee vaste dagen in de week.

De fakbar, die gelegen is in de Thomas Morehogeschool, is een initiatief van de KU Leuven. De campus wordt namelijk voor het grootste deel in beslag genomen door de Faculteit Letteren van de KUL. Het café richt zich ook tot de studenten van de KU Leuven: wie Toegepaste Psychologie (Thomas More) studeert, zou geen toegang krijgen tot de fakbar.

Leuven versus Antwerpen

Fakbar Abstract is de eerste Antwerpse fakbar. In Leuven is het een gekend en populair concept: faculteitskringen baten een kroeg uit op vrijwillige basis en kunnen zo de kosten drukken. Toch zijn ook daar gewone studentencafés. “In Leuven werkt het al jaren, dus waarom zouden er in Antwerpen geen fakbars én studentencafés kunnen zijn?”, stelt Jonathan Hendrickx, vicevoorzitter van studentenkring Astra.

Woensdagavond liep de nieuwe kroeg alvast aardig vol voor de eerste vaten:

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157650366093960/

© 2015 – StampMedia – tekst: Sien Wevers, foto’s: Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 12/02/2015