© Richard Sapo

Na zijn ontmoeting met paus Franciscus in het Vaticaan midden januari, reisde Félix Tshisekedi naar Londen, waar hij een lezing gaf aan kaders en leden van zijn partij, de UDPS (Union pour la démocratie et le progrès social) De Congolese president stelde zijn publiek gerust: “Congo blijft één geheel. Zolang ik aan het hoofd van dit land sta, staan we geen centimeter grondgebied af.”

In Excel Londen, een grote conferentiezaal in het oosten van Londen, zaten voornamelijk Britse en Ierse kaders en leden van UDPS, Congo’s grootste oppositiepartij. Het gros van de leden van de partij leeft namelijk in ballingschap in Europa en Canada. Félix Thsisekedi, de zoon van wijlen Etienne Tshisekedi, sprak het publiek toe in het Lingala, de grootste officiële taal in de Democratische Republiek Congo.

Tshisekedi opende zijn speech met een thema dat veel Congolezen zwaar op de maag ligt: de zogenaamde balkanisering van het land. “Zolang ik president van de DR Congo ben, staan we geen centimeter grondgebied af,” oreerde hij. “Het zijn Congolezen die meewerken aan de onveiligheid in het oosten van ons land. Weet u dat er tussen de ADF-rebellen ook Congolezen zitten? Het moet gedaan zijn met het manipuleren van de Congolese bevolking. Laat jullie niks wijsmaken: de crisis in Beni heeft niets te maken met buitenlandse agressie. Het is een complot van de vijanden van Congo, waaronder ook landgenoten. Zij willen ertsen smokkelen, mensen doden en onze rijkdommen plunderen.”

Het klopt dat niet al onze landgenoten goede bedoelingen koesteren. Niet iedereen in de regerende coalitie hecht belang aan de overwinning van het volk."

Ontbinding parlement?

Tshisekedi volgt de acties van het Congolese leger (FARDC) op de voet. Een ontbinding van het parlement acht hij niet helemaal uitgesloten. Al is dat niet zijn eerste intentie. “Sommigen schrijven me bedoelingen toe die ik niet heb. Ze zeggen dat ik na één jaar de Nationale Assemblee zal ontbinden. Ik zal zoiets alleen beslissen als ik vaststel dat ik word tegengewerkt in mijn missie om het volk te dienen. Dan zal ik niet anders kunnen”.

De vijfde president van Congo is niet te spreken over het feit dat sommige ministers in zijn regering onder druk worden gezet. “Het klopt dat niet al onze landgenoten goede bedoelingen koesteren. Niet iedereen in de regerende coalitie hecht belang aan de overwinning van het volk. Ik ben president omdat het volk en God dat gewild hebben. Niet door de wil van slechts één man. Het is mijn missie om het volk te dienen. Al wie zich daartegen verzet, zal worden gestraft, zeker als het gaat om een minister die ik heb benoemd.” De president wil sancties tegen al wie denkt dat hij zijn opdracht niet goed wil uitvoeren.

Sommige aanwezige Congolezen reageerden negatief op de uitspraak van de president dat de Banyamulenge ook Congolezen zijn.

Vital Kamerhe

Sommige aanwezige Congolezen reageerden negatief op de uitspraak van de president dat de Banyamulenge ook Congolezen zijn. De Banyamulenge zijn Rwandeestaligen uit het oosten van de DR Congo. Je vindt ze vooral in de provincies Noord- en Zuid-Kivu, langs de grens met Burundi. De bewuste uitspraak leidde tot onbegrip bij velen. Er kwam veel protest in de zaal. Veel aanwezige Congolezen uitten hun aversie tegen Vital Kamerhe, de huidige kabinetschef van Tshisekedi. Sommige aanwezigen opperden voor het ontslag van Kamerhe.

UK-Afrikatop

Tshisekedi nam in Londen deel aan de UK-Afrikatop, die op 20 en 21 januari werd gehouden. Zowat 20 andere landen, vooral lidstaten van het Britse Gemenebest, namen deel aan die top. Er waren ook vertegenwoordigers van Afrikaanse ondernemingen, internationale financiële instellingen en Britse investeerders. Tshisekedi ontmoette er investeerders en praatte er over de kansen die Congo te bieden heeft. Hij wil nieuwe projecten aantrekken om jobs te creëren, de economie te industrialiseren en de groei van het land te verzekeren.

 


Dit artikel werd gepubliceerd door Congoforum.be op 22/01/2020

vorige volgende