De plaatselijke Femmagroep in Essene deelt een honderdtal zorgenvriendjes uit aan kinderen of kleinkinderen van kankerpatiënten. De poppetjes hebben een rits als mond, daarin kunnen kinderen hun zorgen kwijt. Ze bevorderen het verwerkingsproces en maken kanker bespreekbaar.
Vrouwenvereniging Femma viert dit jaar haar honderdjarig bestaan en deelt daarom honderd zorgenvriendjes uit aan het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis in Aalst. Het ziekenhuis deed eerder een oproep naar vrijwilligers om de figuurtjes te maken. Zo’n twintig Femmaleden begonnen daarop fanatiek te haken. De zorgenvriendjes bestaan in alle kleuren en maten, en hebben een rits als mond. De kinderen die met zorgen kampen, schrijven die op en steken die in opening. Zo dragen de poppetjes dus letterlijk hun zorgen mee. Het bevordert niet alleen het verwerkingsproces, maar helpt kanker ook bespreekbaar te maken. Het initiatief kende eerder al succes in het AZ Klina. Daar boden de poppetjes al veel steun.
Doel en werking
Het originele zorgenvriendje werd in 2008 ontworpen door tv-presentator Gerd Hahn. Het fenomeen verspreidde zich over de wereld: sorgenfresser, worry eater en nu ook het zorgenvriendje. Kanker krijgen is heel ingrijpende gebeurtenis voor zowel de patiënt als de omgeving. Het wekt heel wat emoties op, zoals verdriet en angst. Kinderen praten er niet graag over. Ze zullen veel sneller een tekening maken die hun gevoelens uitdrukt. En ook al is met een tekening in het vriendje het probleem niet opgelost, een eerste belangrijke stap in het verwerkingsproces is wel al gezet. Vervolgens is het aan de ouders om het kind gerust te stellen en hun vragen te beantwoorden.
Uitstel is geen afstel
Spijtig genoeg stak het coronavirus ook bij dit initiatief stokken in de wielen. De vereniging zal nog even moeten wachten vooraleer ze de poppetjes kunnen schenken, aangezien op dit moment alleen patiënten toegelaten zijn in het ziekenhuis. In de zomer werkten de leden nog samen in een werkgroep. Nu zit iedereen thuis. “Dit project hield ons verbonden”, klinkt het bij de plaatselijke Femmagroep in Essene. Meer dan zevenduizend vrijwilligers en zo’n vijfduizend leden maken deel uit van de Femmagemeenschap. Doorheen de jaren veranderde de vorm, maar niet de essentie. De vrouwen blijven zich inzetten voor een rechtvaardige samenleving, waarin iedereen meetelt. Ondanks de coronacrisis wou de vereniging hun jubileum niet zomaar voorbij laten gaan. Zo namen ze verschillende initiatieven, waaronder de zorgenvriendjes.