© Pixabay

Vandaag (25/11) is de internationale dag tegen geweld op vrouwen, een dag waarbij er wereldwijd acties worden georganiseerd om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Ook Vlaanderen zit niet stil. Zo organiseert antiseksismeplatform Campagne Rosa een coronaveilig protest in 9 verschillende steden. Het wil zo een punt maken tegen seksistisch en LGBTQIA+-foob geweld. 

Mondmaskers aan, handgel op zak en voldoende afstand bewaren. Dat is hoe de deelnemers aan de protestacties van Campagne Rosa vandaag te werk gaan. Ondanks de fysieke afstand is de strijdlust voelbaar. In verschillende steden wordt er vandaag gestreden tegen vrouwelijk en LGBTQIA+-foob geweld. Op die manier wil het antiseksimeplatform Campagne Rosa haar stem aan de overheid laten horen. Seksueel geweld is volgens de organisatie een onderwerp dat nog te vaak onderbelicht blijft.

In de schaduw van de lockdown

Ook de verschillende lockdowns doen geen goed aan de cijfers van huiselijk geweld. Campagne Rosa - niet te verwarren met Rosa vzw, stelt dat er sinds de quarantaineperiode in maart een verdrievoudiging van het aantal meldingen van huiselijk geweld heeft plaatsgevonden. Al verhult die statistiek wellicht nog een groot dark number. Tel daarbij ook nog eens dat een derde van alle vrouwen in hun leven te maken krijgt met seksuele of fysieke intimidatie. In de LGBTQIA+-gemeenschap ervaart zelfs meer dan de helft een vorm van fysiek geweld tijdens hun leven. 

Het loon als uitgangspunt

Campagne Rosa pleit vandaag voor meer ondersteuning door de overheid aan slachtoffers van geweld. Dat geeft Frede Verleye (student en lid van Campagne Rosa West-Vlaanderen​) ook aan. “In de eerste plaats willen we meer investeringen in vluchthuizen, hulplijnen en andere opvanginitiatieven voor vrouwen en LGBTQIA+-personen die slachtoffer zijn van geweld of intimidatie. Daarnaast eisen we een minimumloon van 14 euro per uur en uitkeringen die de reële uitgaven van alleenstaanden voldoende dekken. Enkel zo is een structurele uitweg uit geweld mogelijk.”

Tips voor slachtoffers van geweld

Sem Lannau, woordvoerder voor Gender Spectrum vzw uit Gent, is ervan overtuigd dat een hechte gemeenschap belangrijk is voor het herstel van zowel vrouwen als LGBTQIA+-personen na een aanval van geweld. “Vaak is de drempel om naar de politie te stappen voor slachtoffers van geweld erg groot. Gelukkig zijn er verschillende organisaties waar je kan aankloppen. LUMI, WelJongNietHetero en Genderspectrum vzw zijn er slechts enkele voorbeelden van.” Verder geeft Lannau ook aan dat praten over geweld belangrijk is en blijft. Op die manier ontstaat meer bewustzijn rond geweld tegenover vrouwen en de LGBTQIA+-gemeenschap. 

“Praten over geweld kan binnen een organisatie of bij een vertrouwenspersoon”, zegt Lannau. “Al is het maar via een handgebaar om duidelijk te maken dat je je in een verontrustende situatie bevindt.” (zie afbeelding hieronder, red)

Slachtoffers van (seksueel) geweld kunnen verder terecht bij slachtofferzorg of telefonisch bij tele-onthaal op het nummer 106 of via LUMI op het nummer 0800-99-533 of u kan een melding maken via 1712.

vorige volgende