Op donderdag 25 augustus kwamen om 18.00 uur 7.500 mensen bijeen op het Hasseltse Kolonel Dusartplein om de slachtoffers van
Pukkelpop te herdenken met een concert. Vijf festivalgangers stierven op het festival door het noodweer.

Vier groepen die normaal op Pukkelpop stonden, speelden als eerbetoon een ingetogen akoestische set: voormalig medewerker van Pukkelpop en dEUS-gitarist Mauro Pawlowski, The Rones, Amatorski en Krakow. Piet De Pessemier van Krakow schreef het nummer 'Dark Rain' over het drama.

Het plein was aangekleed met witte vlaggen en de aanwezigen kregen een witte roos. Mensen die nood hadden aan een gesprek konden er terecht bij een team van psychologische hulpverleners.

Oorverdovend applaus

Tijdens de ceremonie bedankten de aanwezigen hulpdiensten, medewerkers en vrijwilligers voor hun inzet. Om 18.15 uur was er een minuut stilte voor de slachtoffers. Toen burgemeester Hilde Claes organisator Chokri Mahassine op het podium riep, klonk een oorverdovend applaus en gingen de witte rozen de lucht in.

Memory wall

Tijdens de herdenking konden de aanwezigen een boodschap achterlaten op een zogenaamde 'memory wall'. Die muur met briefjes komt later op het festivalterrein in Kiewit. De ceremonie duurde ongeveer anderhalf uur. Het Hasseltse gemeentehuis hield de deuren nog tot 22.00 uur open zodat mensen het rouwregister konden tekenen.

Jongeren met vragen kunnen ondermeer terecht bij het Jeugd Advies Centrum Limburg, tel: 011/22.73.90 (www.jac.be).

© 2011 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, foto's: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 27/08/2011