© Markus Winkler / Unsplash

Sinds enkele jaren gaan we steeds bewuster om met ons gebruik van plastic en letterlijk alles moet daar aan geloven. Van rietjes tot zakjes, bekers en bordjes. Je kan het niet gek genoeg bedenken maar haast alles wat we als vanzelfsprekend zien wordt van plastic gemaakt. Nu moet ik toegeven dat ik, als millennial, me hier ook steeds bewuster van ben. Een plastic zakje weiger ik makkelijk in de supermarkt, ik reken namelijk op mijn totebags of de kracht van mijn armen die wel 23 stuks tegelijk kunnen dragen. Alles om dat plastic zakje te vermijden, toch?

Niet enkel plastic zakjes en wegwerpbestek worden geschrapt uit ons straatbeeld, ook plastic rietjes zijn weldra voorbij. Toch is het schrappen van dit laatste niet voor iedereen goed, daar kwam ik namelijk vorige week achter. Op Twitter zag ik het al vaker voorbij komen, de negatieve effecten van het bannen van plastic rietjes. Personen met bijvoorbeeld chronische ziektes of beperkingen zijn alles behalve tevreden over het schrappen van deze “boosdoeners”. Goed bedoeld reageerde ik “Misschien kan je stalen rietjes proberen? Die zijn best goedkoop en ook handig om mee te nemen!” maar ook dit bleek geen optie. De stalen rietjes kunnen bijvoorbeeld niet buigen en zijn ook niet handig om iets warm te drinken/eten.

Daar kwam het dus, mijn besef dat ik een bepaald privilege heb door het feit dat ik over zoiets niet hoef na te denken. Alles is voor mij toegankelijk als het aankomt op eten/drinken, alsook de hulpmiddelen die daarvoor gebruikt worden. Helaas is dit niet voor iedereen even toegankelijk. Hier bewust van zijn zorgde er voor dat ik gedreven werd om meer opzoekwerk te verrichten.

Dat opzoekwerk bracht me bij het volgende: Stalen rietjes bijvoorbeeld zijn ook niet goed voor mensen met bepaalde tics, die het rietje dan tegen hun tanden krijgen of er op bijten. Ook papieren rietjes zijn geen optie, aangezien je deze niet kunt buigen en ze niet gepast zijn voor warm drinken. Glazen rietjes kunnen ook niet gebogen worden, wat dus eten/drinken ook moeilijk maakt.

Zo zie je maar dat sommige personen plastic rietjes gewoonweg NODIG hebben. Vaak is dit het geval tijdens sociale gelegenheden. Moeten deze mensen dan binnen blijven omdat ze niet samen met hun vrienden iets kunnen drinken?

Zelf ben ik 100% voor het verminderen van plastic maar zaken ontoegankelijk maken voor personen die hier afhankelijk van zijn lijkt me voor niemand goed.

“Hurt turtles are devastating. So are children and adults aspirating liquid into their lungs.”

Kijktip: bekijk hier een filmpje over een jongeman met SMA die uitlegt hoe belangrijk plastic rietjes voor hem zijn!

 


Dit artikel werd gepubliceerd door Mirari op 03/05/2021

vorige volgende