©RJA1988 - Pixabay

Het gonst van de geruchten over wat er zich op de Amerikaanse militaire basis Area 51 afspeelt. Sommigen geloven dat er proeven worden uitgevoerd op buitenaardse wezens, anderen denken dat er ufo’s aanwezig zijn. Een rondvraag bij Belgische experten toont aan dat deze theorieën geen steek houden.   

Eind 2019 trokken meer dan 2.000 zogenaamde ‘ufo-believers’ eropuit om Area 51 te bestormen, nadat er op Facebook voor de grap een evenement werd georganiseerd met als boodschap: ‘Storm Area 51, they can’t stop us all’. Tot een echte bestorming kwam het niet, al nam het Amerikaanse leger de oproep wel serieus.

Dat is lang niet het enige opmerkelijke feit. In april vorig jaar deelde het Pentagon beelden waarop te zien is hoe Amerikaanse marinepiloten ufo’s hebben waargenomen tijdens hun vluchten. De betreffende beelden circuleerden al enkele jaren op het internet. Door de vrijgave hoopte het Pentagon om eventuele misvattingen bij het grote publiek weg te nemen. Maar werd er hierdoor niet eerder olie op het (complot)vuur gegooid?   

Trending: buitenaards leven

De Amerikaanse overheid en het Amerikaanse leger aanzien Area 51 uitsluitend als een plek waar nieuwe, militaire technologieën worden ontwikkeld en uitgetest. Toch kunnen veel complotdenkers, alienjagers en ‘ufo-believers’ deze militaire basis niet zomaar loslaten. En daar zit het Roswellincident voor iets tussen.

In 1947 zou er in het nabijgelegen dorpje Roswell een buitenaards ruimteschip zijn neergestort, dat men vervolgens naar Area 51 zou hebben overgebracht. Hoewel de Amerikaanse overheid de beweringen al meermaals ontkend heeft, blijft het gerucht overeind. Ook in de jaren ’70, ’80 en ’90 werden ufomeldingen boven het gebied door de Amerikaanse luchtmacht niet als buitenaards geïdentificeerd. Dat gecombineerd met de nog steeds uiterst strenge beveiliging, houdt de complottheorieën rond Area 51 in leven.   

©James Marvin Phelps - Flickr

Coen Vermeeren, Nederlands luchtvaart- en ruimtevaartexpert, is alvast een van de mensen die erin gelooft. De vele gesprekken met burgers, piloten en astronauten en hun bijhorende bewijsmateriaal heeft hem ervan overtuigd dat ufo’s en buitenaardse levens onze aarde al bezocht hebben en mogelijk nog steeds hier zijn. Hij heeft er zelfs het boek ‘Ufo’s bestaan gewoon’ over geschreven. 

Buitenaards leven? 

Niet alleen Vermeeren is ervan overtuigd dat ufo’s bestaan. Vorig jaar zijn er 446 ufomeldingen bij het Belgisch ufo-meldpunt binnengekomen. Een absoluut record. Daarnaast is er ook nog Luiks wetenschapper Michaël Gillon, die dit jaar de prestigieuze Francqui-prijs in de wacht heeft gesleept. Hij heeft namelijk zeven exoplaneten ontdekt waar misschien buitenaards leven mogelijk is. Kortom, niet alleen de Amerikanen, maar ook Belgen lijken in de ban van het buitenaards leven. Al is niet iedereen het daarover eens. 

Kurt Verwilligen, woordvoerder van de Belgische luchtmacht, geeft een andere invulling aan de beweringen rond Area 51 en de mogelijke buitenaardse ufo’s: “Over mogelijke complottheorieën ga ik me niet uitspreken aangezien ik er persoonlijk vanuit ga dat er een technische of natuurkundige verklaring voor de meeste waarnemingen bestaat. Bij Defensie is een ufo iets waarvan we de herkomst niet weten of iets dat we niet meteen kunnen thuisbrengen. In dat geval zal er in principe zo snel mogelijk een onderschepping uitgevoerd worden om te achterhalen wat het is. De piloten gaan zich op dat moment niet de vraag stellen of dat eventueel zou kunnen kaderen binnen een complottheorie”, aldus Verwilligen.   

Weerstand ufologen

Ook ufo-experten Marc Broux en Frederick Delaere geloven de speculaties rond Area 51 niet. Broux, die aanvankelijk wel een ‘ufo-believer’ was, is heel duidelijk: “Alles wat er over Area 51 gezegd wordt, inclusief de aanverwante complottheorieën, is gewoonweg fantasie. Stel nu dat er echt iets van zou kloppen, dan kan je je toch niet voorstellen dat zulke zaken zo geheim kunnen blijven in deze tijd? Dat kan gewoon niet. Het is jammer dat mensen er complotten achter beginnen te zoeken want er kan in eerste instantie al gewoon geen buitenaards leven, in welke vorm en hoedanigheid dan ook, hier op onze aarde landen. De afstand is ten eerste al veel te groot, zeker als je weet dat de eerste ster op 4,5 miljoen lichtjaren van ons verwijderd ligt. Er zal wel leven bestaan, maar we hebben het nog niet ontdekt. Men gelooft er natuurlijk graag in. De gedachte alleen al is geweldig, maar boeken die het tegendeel bewijzen laat men links liggen”, besluit Broux.   

©Comfreak - Pixabay
"Er kan in eerste instantie al gewoon geen buitenaards leven, in welke vorm en hoedanigheid dan ook, hier op onze aarde landen."

Delaere noemt de aanwezigheid van deze complottheorieën een plaag. Hij wijst op het gebrek aan betrouwbare bronnen: “Bij het Belgisch ufo-meldpunt vinden we het belangrijk om bij de bron, de ufowaarnemers, terecht te kunnen aangezien we er dan zeker van kunnen zijn dat die bronnen correct zijn. We geloven dat ufo’s bestaan in de zin van ‘unidentified flying objects’, maar niet in de zin van ‘aliens’. De link met buitenaardse beschavingen zullen we nooit leggen omdat daar ook geen enkel bewijs toe is. Het is natuurlijk wel zo dat er ook al enkele meldingen zijn binnengekomen die we niet konden verklaren, maar om dan te besluiten dat dat ‘groene mannekes’ zouden zijn, nee, dat is een brug te ver.”   

Astronomie

Katrien Kolenberg, sterrenkundige aan de KU Leuven, UA en de VUB, vindt het ook weinig aannemelijk dat er aliens aanwezig zouden zijn in Area 51: “Die beweringen zijn eigenlijk ‘extraordinary claims’ die vervolgens ‘extraordinary evidence’ vereisen. Het bewijs dat het hier gaat om buitenaardse wezens is er voor dit geval (voorlopig) niet. Het kan even goed een atmosferisch verschijnsel zijn of iets van humane oorsprong zoals spionageapparatuur. Dat zijn hypotheses die veel waarschijnlijker zijn dan die van de buitenaardse wezens.” 

Bovendien stelt Kolenberg dat mogelijke aliens technologisch al veel verder zouden moeten staan dan wij. Aangezien ze uit een ander zonnestelsel komen, zullen ze de grote afstand sneller moeten kunnen overbruggen.   

vorige volgende