Nathan Van Hooydonck is na Sonny Colbrelli en Sep Vanmarcke de derde profwielrenner op één jaar tijd die het peloton moet verlaten wegens hartproblemen. Wat is de aanleiding van hartritmestoornissen? En hoe kunnen jonge sporters ze voorkomen?
De wielerwereld stond plots stil toen Nathan Van Hooydonck (27) een zwaar auto-ongeluk had veroorzaakt, nadat hij onwel werd achter het stuur. De Jumbo Visma-Belg werd afgevoerd naar het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden.
"De reden van een hartritmestoornis kan uiteenlopend zijn en hangt af van de soort afwijking", vertelt sportarts Ruben De Gendt van UZ Gent. "Vaak ontstaat op de hartspier een elektrische prikkel die het hart doet samentrekken en die tot een abnormaal hartritme leidt.
"Ook schade aan de hartspier is een mogelijke oorzaak. Symptomen van een hartritmestoornis zijn een onregelmatige hartslag of een kloppend hart in de keel. Maar het kan even goed zijn dat je helemaal niets gewaar wordt", aldus De Gendt.
Ook bij jonge (top)sporters
Niet alleen een topsporter, maar ook de doorsneeburger kan te maken krijgen met hartritmestoornissen. "Een topsporter drijft – door een verhoogde intensiteit – het hart tot het uiterste, waardoor het vaker onder druk komt te staan. Een hartritmestoornis komt bijgevolg sneller tot uiting bij een topsporter. Maar het ontstaansmechanisme van een hartritmestoornis is universeel en kan bij iedereen op het hart komen", verklaart De Gendt.
Ook in de lagere regionen van het wielrennen krijgen jonge renners te maken met hartritmestoornissen. "Het gebeurt wel eens dat renners van mijn leeftijd onwel worden tijdens wedstrijden. Dit wordt niet gemediatiseerd, maar je blijft uiteraard wel met vragen achter", zegt Vincenzo Lumini (23), Elite 2-wielrenner bij Jonge Rakkers Vollezele.
Preventie
Hoe kunnen (jonge) sporters hartritmestoornissen voorkomen? "Het belangrijkste wat je kan doen, is luisteren naar de eigen klachten. Zijn er ooit klachten opgetreden tijdens het sporten? Dan is een verder onderzoek nodig. Dit is ook van toepassing in het geval van een familiale belasting. Daarnaast kan je via de website sportkeuring.be een basistest doorlopen. Die maakt een inschatting of een bijkomend onderzoek nodig is", legt De Gendt uit.
Bij Jonge Rakkers Vollezele dienen de renners een afspraak te maken bij de sportarts bij aanvang van het seizoen. "Vooraleer het wielerseizoen van start gaat, moeten mijn teamgenoten en ik langs de sportarts gaan om een elektrocardiogram (ECG) te laten opmaken. Die geeft info over de toestand en de werking van het hart. Indien zich geen klachten voordoen, krijg je een vergunning waarmee je mag deelnemen aan de wedstrijden", vertelt Lumini.
Screenings in de toekomst
Heeft het geval Van Hooydonck de wielerwereld nogmaals wakker geschud om een extra screening uit te voeren? Lumini vindt alvast van wel. "Omdat het materiaal en de trainingen met de jaren beter worden, blijft de koers alsmaar sneller en sneller gaan. Daardoor zullen er jammer genoeg nog voorvallen bijkomen, vrees ik. Ik overweeg dus zeker om in de toekomst een extra inspanningstest uit te voeren. Je kan nooit zeker genoeg zijn."
Dit artikel verscheen eerder bij 21bis.be.