© FCKabul

Sinds hun doortocht op Belgium’s Got Talent 2019 staan de ludieke Genkenaars van FCKabul in het collectieve geheugen van Vlaanderen gegrift. De Limburgse drieling en hun DJ maakte indruk met hun gekke oorwurm ‘Poepe’ en de opvolger ‘Ballen’. Een van de drie broers, Benjamin Tonon en DJ/producer Anton Clijmans hebben het over de ontploffing van hun groep.

De vier hebben de liveshows van Belgium’s Got Talent niet overleefd. Dit najaar is desondanks toch er druk voor de drieling Tonon en hun partner in crime Anton Clijsman. Na hun auditie bij het programma ontplofte de groep op sociale media en gingen allerhande deuren open. “Onze springplank is mooi groot geworden, en we hebben gesprongen”, zegt een van de frontmannen Benjamin Tonon(foto: midden). “In het weekend spelen we soms elke dag een show, dat is niet zo gek veel. Maar met veel schoolwerk en de opnames van Belgium’s Got Talent is het wel heel druk nu.” FCKabul stond de laatste weken al op de planken op van de student Take-Off in Hasselt, in de Versuz, live op NRJ Radio en QMusic en op de befaamde ‘Proud to be Fout’ TD in Diepenbeek.

© FCKabul

Schoolidolen

FCKabul kwam het podium van BGT op alsof het vier kameraden waren die een weddenschap hadden verloren. Een speelse sfeer die ‘we doen maar iets leuk’ uitstraalt. Toch zit er geschiedenis achter de groep van drieling Joeri, Dimitri en Benjamin. “In 2004 zijn wij begonnen met zelf muziek te maken en op te treden, wij waren toen juist 15 jaar,” zegt Benjamin. “Voor een wedstrijd op de middelbare school, ‘Schoolidool’, hebben wij gewoon ons eigen rapnummertje geschreven. Dat was er natuurlijk al direct een met een grappig kantje, en het viel in de smaak. Daarna naar Kunstbende en Limbomania, en wat kleine optredens blijven doen. Het heeft altijd al een beetje in onze familie gezeten. Van jongs af aan rapnummers coveren op kamp, het begon allemaal heel vroeg.

Je m’en fous-gehalte

De beats en electronica neemt Anton Clijmans voor zijn rekening. Anton is een ‘eerste lichting’-student van de Hogeschool PXL faculteit ‘Music’. Hij begon aan de studie toen die nog in zijn kinderschoenen stond. Hij heeft een professionele bachelor als muzikant gespecialiseerd in de Electronica afgemaakt, een muzikant met een diploma dus. “Ik was jobstudent in de Kinepolis en de drie broers werkte daar ook allemaal. Dimitri en ik stonden bij de popcorn en tijdens de dode momenten zijn wij beginnen praten over muziek”, zegt Anton “Wij hadden blijkbaar nogal gedeelde interesses. Ze hebben mij dan ook uitgenodigd om naar hun optreden op Limbomania te komen kijken. FCKabul had een echt ‘je m’en fous-gehalte’ dat mij toen enorm aansprak. Ze deden hun ding en wat het volk er van dacht trokken ze zich niet aan. Ik wou daar echt een deel van uitmaken”. “Hun beats waren niet slecht, maar die konden veel beter. Daar ging ik ze bij helpen”, zegt de DJ.

FCKabul

Poepen als een smurf

Natuurlijk heeft “Poepe” de Vlaming niet bij de keel gegrepen van emotie en ontroering. Achter het succes van FCKabul zit een ludieke en foute kant, de groep deed de kijkers vooral lachen. “Ik vind dat helemaal niet erg”, zegt Benjamin, “We hebben uitgepakt met onze singles ‘Poepe’ en ‘Ballen’, dat zijn gewoon een beetje foute nummers. Ik accepteer dat mensen het zo noemen want er is een foute kant aan. Mensen vinden foute muziek ook gewoon leuk omdat er een hoek af is. Die gekke deuntjes kunnen mensen gewoon uit hun dak laten gaan, en dat willen wij wel bereiken.” Daarbij laat Benjamin weten dat er toch een betekenis zit achter de hit. “Mensen staan op een maandag op en zeggen: ik heb geen zin in les of geen zin in werk. Dan moet je gewoon de zin zoeken en ‘poepen’ naar je werk. Net als een schmurf (zo worden de blauwe mannetjes in Genk genoemd). Wij hebben het zo geschreven. Wij hebben de som gemaakt, wat de uitkomst is hebben wij echter niet in de hand.”

Binnen stellen

“We zijn ons er van bewust dat we een hype zijn momenteel, als we daar niks mee doen, gaat die liggen. We blijven aan nieuwe nummers werken zodat het publiek van ons wilt blijven horen”, zegt Anton. Benjamin kan beloven dat FCKabul nog leuke verrassingen heeft voor in de nabije toekomst. “We hebben al mooie dingen meegemaakt, en er gaan nog mooie dingen gebeuren”, hij belooft dat de rapgroep geen virale trend is die voor 2020 zal uitdoven. Benjamin ziet het groots: “Mijn echte droom is om beroemd te worden, wat geld te verdienen en voor mijn ouders een huis te kopen als het ware. Ik wil m’n familie binnen stellen. Onze ouders hebben ons altijd gesteund, hoe gek we ook deden, daar wil ik ze voor bedanken.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 20/12/2019

vorige volgende