Het aantal HIV-besmettingen in België is de laatste vijf jaar opnieuw gestegen; er zijn vandaag drie nieuwe besmettingen per dag. Ninette Murk van DAA (Designers Against Aids) vindt dit onaanvaardbaar. Ze probeert mensen te sensibiliseren door beroemdheden voor haar kar te spannen. Tegen eind juni 2010 wil ze in Deurne het HIV/AIDS Awareness Education Center openen.
Ninette Murk’s strijd tegen aids begon na een persoonlijke ervaring. Ze was een succesvolle modejournaliste. Haar assistent werd besmet door het virus, maar bleef ondanks zijn ziekte toch werken. Op modeshows reageerden mensen vijandig. “Ze zeiden dat hij maar niet moest komen werken als hij zo ziek was. Dat vond ik arrogant en ronduit walgelijk”, zegt Murk. Ze begreep dat er nog veel onbegrip was rond het virus en dat de preventie onvoldoende was.
Murk: “Als ik mijn dochter over preventie vroeg, zei ze dat ze ‘ooit wel ergens’ een les voorlichting had gekregen. Mijn zoon wilde er niet eens over praten.”
Voorlichting te technisch
In tegenstelling tot de schrikcampagnes uit de jaren ’80, probeert Murk op een leuke manier popcultuur te gebruiken in de strijd tegen AIDS.
Murk: “seksuele opvoeding thuis en op school is te technisch. Trouwens, als je ouders je zeggen dat een condoom dragen ‘cool’ is, dan lach je die toch gewoon uit. Maar als Timbaland het komt zeggen, dan willen jongeren plots wel luisteren, zelfs de allochtone machojongens. Met iemand als zanger Bill Kaulitz van de Duitse groep Tokio Hotel bereik je dan weer een heel pak jonge meisjes.”
Meisjes bereiken is erg belangrijk. In Amerika gebeurt het grootste aantal besmettingen bij vrouwen tussen 15 en 25 (en later tussen 38 en 60). Bovendien zijn het in heterorelaties vaak de meisjes die beslissen of er een condoom gebruikt wordt.
Vieze homoziekte
Murk is erin geslaagd om de modecollectie van DAA in de H&M te krijgen. Voor de jaarlijkse ‘Fashion against Aids’ campagnes. Beroemdheden zoals Cyndi Lauper, Katy Perry en Rihanna ontwierpen daar kleren voor. Veel bedrijven willen hun naam echter niet aan DAA linken. Murk: “Vergis je niet, ze vinden het nog steeds een vieze homoziekte. Ze doen liever iets voor kindjes met kanker, of iets dat net in het nieuws is, zoals Haïti nu. Natuurlijk is dat ook érg, maar je kan niet vermijden dat er een huis op je hoofd valt. AIDS is 100% te vermijden. Het feit dat er in het Westen nog zoveel besmettingen zijn, is compleet onaanvaardbaar.”
Preventie voor het leven
“HIV-preventie moet je heel je leven doen,” zegt Murk, “maar mensen zijn niet meer bang, want HIV hebben betekent niet meer dat je ter plekke dood valt. Sommige jongeren denken zelfs dat je van aids kan genezen. Dat is dus niet het geval. Tegenwoordig kunnen medicijnen wel je leven rekken, maar gezond word je niet meer. En door die medicijnen voel je je soms doodziek”, benadrukt Murk. “De enige reden om zonder condoom te vrijen is als je in een langdurige, monogame relatie zit.”
Wie DAA wil steunen, kan op 12 februari naar de 'Party Against AIDS' in Café Local.
Meer info: http://www.designersagainstaids.com/
© 2010 – StampMedia – K. Laura Liems
Dit artikel werd gepubliceerd door Hiv Vereniging Nederland op 12/02/2010