De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China – en bij uitbreiding de rest van de wereld – houdt de financiële markten in haar greep. Sinds de invoerheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump invoerde, kleuren de Amerikaanse beurscijfers bloedrood. Dit heeft gevolgen voor iedereen, ook voor jongeren. Zijn ze afgeschrikt om te beleggen, of zien ze juist kansen? “Ik blijf rustig, de markt herstelt zich toch altijd.”
Na de invoerheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump invoerde, gaat het niet zo goed op de beurs. Veel mensen verkopen hun aandelen uit angst dat bedrijven minder winst maken door de handelsoorlog die Trump voert met China en ondertussen ook met de rest van de wereld. Doordat er veel wordt verkocht, daalt de waarde van aandelen. Dit brengt – ook jonge – beleggers aan het twijfelen.
De beurs is een plek waar bedrijven aandelen verkopen. Een aandeel is een klein stukje van een bedrijf. Als een bedrijf winst maakt, stijgt de waarde van dat stukje. Maar als er verlies is of economische onzekerheid, kan de waarde van het aandeel dalen.
Voor veel jongeren blijft beleggen abstract. Aandelen kopen en verkopen lijkt iets voor doorgewinterde investeerders, terwijl jongeren hun spaargeld vaak gewoon op een spaarrekening laten staan. Toch wint beleggen aan populariteit. Dankzij beleggingsapps is instappen makkelijker dan ooit, en sociale media staan vol beursadvies. Maar is dit, met de huidige crisis, wel het juiste moment?
Twijfel
De koersdalingen maken veel jongeren huiverig. Beleggen kan op lange termijn winstgevend zijn, maar de huidige onzekerheid schrikt af. Sommigen zien de lage koersen als een kans, anderen wachten liever op meer stabiliteit. Wat als de waarde verder daalt? Dat is een vraag waar veel jongeren nu mee worstelen.
Jongeren die al geïnvesteerd hebben, zien hun portefeuille in waarde dalen. Dat kan stressvol zijn, zeggen sommigen. Toch waarschuwen experts dat paniekverkopen vaak niet slim is. De beurs heeft altijd pieken en dalen, en wie geduld heeft, kan op lange termijn weer winst maken, klinkt het.
“Het lijkt me riskant om te beleggen nu er zo veel onrust is” – Emma Loockx (studente journalistiek)
Ward Govaerts (22) studeert businessmanagement en belegt al twee jaar. "Ik zie de dalingen als een kans”, zegt hij. “De markt herstelt zich altijd, dus ik blijf rustig zitten en koop zelfs bij als ik kan."
Aan de andere kant twijfelen sommige jongeren om te beleggen. Student journalistiek Emma Loockx (19): "Ik wil wel beleggen, maar ik weet niet genoeg over de beurs. Bovendien lijkt het me nu riskant om er nu in te stappen met al die onrust."
Onvoorspelbaar
De beurscrisis verdeelt jongeren: sommigen grijpen hun kans, anderen wachten af. Jongeren die niet rechtstreeks beleggen, merken misschien minder van de beurscrisis, maar zijn er niet helemaal van gevrijwaard. Zelfs wie geen aandelen bezit, voelt mogelijk de gevolgen.
“De rode cijfers maken jongeren bewuster van de risico’s en kansen van investeren. De beurs blijft onvoorspelbaar, en of je nu belegt of niet, economische veranderingen laten niemand onberoerd”, zegt Zahra Janssens (22), student communicatie.
“De rode cijfers maken jongeren bewuster van de risico’s en kansen van investeren” – Zahra Janssens (student communicatie)
Pensioenspaarfondsen en andere bankinvesteringen worden bovendien vaak beïnvloed door de beurs. Daarnaast kan een economische crisis leiden tot minder jobaanbiedingen en minder loonstijgingen, iets wat vooral jonge werkzoekenden treft.
Crypto als alternatief?
Naast de beurs richten veel jongeren zich op cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. De cryptomarkt kan extreem schommelen, maar blijft populair omdat er grote winsten te behalen zijn. Tijdens economische onzekerheden zien sommigen crypto als een alternatief voor klassieke beleggingen. Toch waarschuwen experts: cryptokoersen reageren sterk op nieuws en marktsentiment, en kunnen van de ene op de andere dag instorten.
Sommige jongeren blijven toch liever afzijdig. Onder andere rechtenstudente Fleur Verbeeck (24) vertrouwt crypto niet. “De koersen zijn te onvoorspelbaar, ik heb liever iets tastbaars, zoals een spaarrekening bijvoorbeeld."