Tinder en Grindr veroverden de laatste jaren het online datingmilieu. Via die apps wordt lang niet altijd meer naar een bedpartner of vaste relatie gezocht. Bij veel jongeren krijgt de app een nieuwe, andere invulling. Een groep journalisten van Stampmedia zocht in samenwerking met VRT NWS uit om welke redenen jongeren vandaag Tinder gebruiken: "Het is een gouden nieuwe manier om te communiceren."
Van danspartner tot wereldreiziger
Naast de zoektocht naar romantiek gebruiken jongeren Tinder of Grindr nu ook om andere redenen. Die kunnen gaan van het vinden van internationale vrienden tot een danspartner. Een aantal jongeren delen hun ervaringen.
Benjamin (27) en David (36)
Benjamin en David richtten samen een creatief ontwerpbureau in Barcelona op. Overal waar ze komen, gebruiken ze Tinder. Zo combineren ze zaken en plezier om nieuwe klanten te vinden.
Al wie zegt dat je zaken niet met plezier kan combineren, heeft geen verstand van netwerken
“Toen Tinder werd opgericht, leek het ons leuk om via de app klanten en werknemers te zoeken, of zelfs reclame te maken. We ontwierpen gepersonaliseerde condooms, om ze vervolgens uit te delen als visitekaartje. We speelden altijd al met verschillende soorten media. Vaak zeggen mensen dat dat niet mogelijk is, maar wij zagen een gouden nieuwe manier om te communiceren.”
“We maakten een opvallende foto, een creatieve tekst, en al snel werden we gecontacteerd, overal waar we kwamen. Nu gebruiken we Tinder overal waar we zijn. Zo vinden we andere agentschappen en organisaties om mee samen te werken. Meestal beginnen we met een informeel gesprek, maar uiteindelijk besluiten we dan om samen te werken. Soms worden we gesanctioneerd, aangezien je geen (onbetaalde) reclame mag maken op Tinder, maar dat nemen we er graag bij. Al wie zegt dat je zaken niet met plezier kan combineren, heeft geen verstand van netwerken.”
Elisa (22)
Alleen naar het buitenland reizen, hoeft geen eenzame ervaring te zijn. Al is het niet vanzelfsprekend om zomaar nieuwe vrienden tegen het lijf te lopen. In dat geval kan Tinder een handje helpen. Elisa, 22 jaar, gebruikte de app tijdens haar uitwisseling in Dublin en haar stage in Los Angeles.
Wanneer ik mijn matches vertelde dat ik niet op zoek was naar romantiek of seks, haakten sommigen af
“Ik wist eerst niet goed hoe ik er mensen kon leren kennen. De stap om een Tinderaccount aan te maken, was dus snel gezet. Meestal keek ik naar het uiterlijk, maar wanneer ik een grappige bio tegenkwam, swipete ik meestal wel naar rechts.”
“Wanneer ik mijn matches vertelde dat ik niet op zoek was naar romantiek of seks, haakten sommigen af. Met andere mensen ging ik wel op café, maar intussen hoor ik van de meesten niet veel meer. Ik hield nog wel een echte vriend over: Riley, een local in Los Angeles. Nu ik opnieuw thuis ben, hebben Riley en ik nog steeds dagelijks contact. We sturen elkaar elke dag en skypen regelmatig. Hij werd mijn beste vriend."
Bram (23)
Op zoek naar een danspartner of reisgenoot? Die kan je volgens Bram (23) op Tinder vinden. Via een zoekertje in zijn bio boekte hij al meermaals succes. Hij vond er namelijk zijn huidige danspartner met wie hij al enkele jaren een team vormt. Nu zet hij Tinder ook in om de ideale reispartner te vinden.
“Twee jaar geleden begon ik Tinder te gebruiken na een vervelende break-up. Ik danste allerlei stijlen met mijn toenmalige vriendin, dus ik moest op zoek naar een andere danspartner.”
“Aangezien ik niet meteen iemand vond binnen mijn vriendenkring, richtte ik me tot Tinder. Dat bleek al snel een succes te zijn. Als je dus op zoek bent naar een vriendin: zeg dat je op zoek bent naar een danspartner! (lacht) Die absurde openingszinnen werken toch niet. Uiteindelijk vond ik een danspartner. Dat meisje is nog steeds een goede vriendin, maar niet op romantisch vlak.”
Als je op zoek bent naar een vriendin: zeg dat je op zoek bent naar een danspartner!
“Later heb ik Tinder nog gebruikt om te gaan reizen. Een verre reis maken met twee is vaak heel duur. Samen met mijn vriendin en een studiegenoot zochten we op Tinder naar een vierde reisgenoot. We verwezen naar elkaar in onze beschrijvingen. Daar kregen we ook reactie op, maar een concreet gesprek hebben we nog niet kunnen voeren. Met onbekende mensen op reis gaan, kan soms afschrikken.”
Robbe (19)
Tinderen hoeft niet altijd serieus te zijn. De ene is op zoek naar een serieuze relatie of een onenightstand, de andere gebruikt de dating-app om zich te amuseren. De 20-jarige Robbe maakt wekelijks memes van gesprekken die hij met zijn Tindermatches voert.
“Het verhaal begon bij een wedstrijdje met enkele vrienden. Samen streden we om de meeste matches. Om er zoveel mogelijk te verzamelen, swipete ik gewoon naar rechts zonder het profiel te bekijken."
Alvorens ik op Tinder ging, heb ik ook met mezelf afgesproken dat ik niet date met matches
“Vanaf dat moment kreeg ik regelmatig berichtjes van matches en startte ik met grappige antwoorden te verzinnen. Van die gesprekken maakte ik memes zoals degene die je op Facebookpagina’s als Tindertaferelen vindt.”
“Ik vind het wel leuk om met Tinder te experimenteren en om grapjes uit te halen met mensen. Voor ik op Tinder ging, heb ik ook met mezelf afgesproken dat ik niet date met matches. Ik leer veel liever meisjes in real life kennen, zoals via de Chiro of op school. Tinderen is voor mij alleen maar om de tijd doden wanneer ik op reis ben of op de tram zit."
Datingapp of sociaal medium?
Laura Vandenbosch, doctor massacommunicatie aan de KU Leuven, ziet ook dat er andere manieren zijn om Tinder te gebruiken: “De app wordt zeker niet alleen voor romantiek gebruikt. Ook ‘trendiness’ – het feit dat de app zo populair is – en het zelfbeeld opkrikken of waardering krijgen van anderen spelen een rol. Er zijn ook andere doelen waarvoor Tinder gebruikt wordt. Gebruikers zullen altijd een eigen betekenis geven aan de app en die inzetten voor hun persoonlijke doelen. Die doelen kunnen heel uiteenlopend zijn.”
“Verschillende sociale media worden met verschillende doeleinden gebruikt. Daar kan je in zekere zin wel buiten treden, al bestaan er ongeschreven regels over het gebruik en de interactie met anderen”, vervolgt Vandenbosch. “Bij Tinder zit je nog steeds met een informele context waar fun primeert. Het lijkt me vreemd dat mensen de app zouden gebruiken om bijvoorbeeld te solliciteren. Dan zou de app er helemaal anders moeten uitzien.”
Dit artikel werd gemaakt door onze jonge journalisten. Vijftien jongeren kampeerden daarvoor een week lang op de redactie van VRT NWS. Onder begeleiding van professionals experimenteerden ze met tekst, video en fotografie. StampMedia en VRT NWS willen op die manier jongeren een forum bieden om hun stem te versterken. Door jongeren te betrekken in het maatschappelijk debat, proberen we ook de media jongerenwijs te maken. Meer info vind je hier.
Dit artikel werd gepubliceerd door VRTNWS op 04/09/2018.