reacties (0)

Wat is sexy eigenlijk? Intrigerende en boeiende vraag, toch? Laat uw fantasie eventjes de vrije loop, zoals de jonge Antwerpse fotografe Noortje Palmers (26) in haar kleurende fotoreeks 'GIRLS'.

Carine Verbreyt, eigenares van unieke Antwerpse galerie Nassau 42 Fine Arts, koestert de mysterieuze fotoreeks in haar voorlopige expo ‘Color is Chaos’. Carine en Noortje ontmoetten elkaar heel toevallig. “Ik moest een foto voor Red Star Line Museum maken in de straat waar Carine’s galerie gelegen is”, legt Palmers uit. "Toen was ik net begonnen met dit project . Ik had mijn gsm bij, daar stonden enkele foto’s op. Ik stapte daarom binnen bij Carine en vroeg: ‘Wat vindt u hiervan?’ En dan zijn we beginnen praten."

Blijheid in je hoofd

“Het was liefde op het eerste gezicht”, voegt Verbreyt lachend toe. "Pure kleurenfotografie. Dat is iets speciaal, niet zo evident tegenwoordig. Er zijn te veel conceptuele dingen waar je een gids nodig hebt om te begrijpen wat het beeld betekent. Wij hebben depressieve zaken rondom ons. Noortjes werk springt er gewoon uit om te zeggen: sorry, ik doe daar niet aan mee. ”

Volgens Verbreyt zijn er genoeg kunstenaars die zodanig dramatiseren of verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt en dat dan absoluut willen vertalen. "Dat is niet aan mij besteed. Wat belangrijk is in kunst, is dat je er blij van wordt, dat er zeker professionalisme achter zit en dat mensen die je kunst kopen, het graag zien. Ik wil iets wat toegankelijk is, waar je niet te veel uitleg nodig hebt. Ik wil blijheid in mijn hoofd, waarop je die bijvoorbeeld in je huiskamer kan hangen", vertelt ze.

Retro Sexy

“Het idee is eigenlijk begonnen met de badmutsen", aldus Palmers. “Make-up artist Carolien Wardenier en ik wilden daar  iets mee doen en dan kwam er nog bij dat ik graag jonge modellen wil afbeelden in de badpak. Maar niet cheesy: ik wou tonen dat je op een andere manier een sexy vrouw kunt voorstellen zonder het plat wordt. Geen stoeipoezen zoals die zijn overal te zien zijn in magazines, of op reclameborden staan... Al die Rihannas van deze wereld. Zo zijn we uitgekomen bij die combinatie van retro en sexy.”

De Antwerpse fotografe met Limburgse roots ziet sexy in veel verschillende dingen: “Het is niet dat ik per se retro beelden wou maken. Retro is mooi, maar het hoeft niet helemaal van jaren zestig te zijn. Ik zie graag kleur, maar ook ik vind niet dat je niet sexy kan zijn zonder kleur. Het is tof om kleur, mogelijkheid en sexy te combineren.”

Ongrijpbaar wereldje

Voor Palmers is fotografie verlengde van haar zijn: “Ik wil graag ongrijpbare dingen vastleggen op de mooiste manier. Een foto is een vrolijke wereldje dat ik creëer, zoals ‘Alice in Wonderland’. Overal heb ik mijn ogen open voor kleur: ik zoek naar de juiste, mooiste combinatie van kleuren waarmee mensen achteraf blij kunnen zijn."

“Het tofste”, verklaart Palmers, “is als ik een foto van iemand maak en die persoon achteraf zegt: “oh, ben ik dat?” Mensen moeten inderdaad, zoals Carine zegt, vrolijk worden van mooie vrouwen en leuke omgeving." Wie wil nog vrolijk wil worden door magie van de kleuren? De kleurendia van Noortje en andere kunstenaars valt tot 13 juli in de galerie te bewonderen. Breng het zonnetje in je hoofd en duik in het zwemseizoen. Het zomert!

© 2014 – StampMedia – Alisa Nadezhkina


Reacties

Plaats een reactie