Onder begeleiding alleen gaan wonen betekent voor jongeren uit de jeugdzorg: overleven met een beperkt budget. Hoe kom je als jongvolwassene verder met zo weinig geld? Brian (17) en Yannick (19) getuigen.
“Ik krijg wekelijks 40 euro om inkopen te doen en 45 euro zakgeld. Daar gaat sowieso al iets af voor onder meer belwaarde”, zegt Brian.
Yannick moet het met minder doen. “Ik krijg 10 euro om inkopen te doen en 6 euro zakgeld. Maar ik krijg wel eten van de grootkeuken. Verder koop ik met die 10 euro zaken als cornflakes, melk en suiker. Al het geld dat ik van die 10 euro niet opgebruik, moet ik teruggeven. Dus zuinig inkopen doen en sparen zit er niet in, want die centen ben ik toch kwijt.”
Hun zakgeld gaat naar allerlei dingen. “Een deel van het geld spaar ik op om af en toe een game te kopen”, zegt Brian. “Verder ga ik ermee naar de cinema, op café of doe ik andere dingen met vrienden.”
“Ik rook dus het meeste gaat naar tabak”, zegt Yannick. “Ik rol ze wel zelf, dat is goedkoper. Met zes euro valt er helemaal niet veel te doen. Daarom kan ik af en toe niet mee als vrienden iets gepland hebben. Gelukkig willen ze me meestal wel voorschieten.”
Voor hobby’s is er weinig geld over. Brian: “In het begin was het moeilijk om zoveel mogelijk te doen met dat beperkt budget. Ondertussen weet ik het zo te regelen dat ik geregeld met vrienden weg kan. Voor andere dingen is er helaas niets over. Vroeger deed ik aan muurklimmen, maar dat was jammer genoeg te duur.”
Soms is het geld nog sneller op dan verwacht. “Ooit had ik een heel stresserende week, waardoor mijn tabak al na een paar dagen op was”, zegt Yannick. “De rest van de week had ik dus nog meer stress.” Nu kan hij er mee lachen.
Tips en tricks?
- Vergelijk altijd de prijs van producten.
- Durf te onderhandelen met de verantwoordelijke van de hobbyclub. Wie weet kan je er goedkoper terecht.
- Van zodra je 18 wordt, ben je verplicht je aan te sluiten bij een mutualiteit. Dat kost geld, maar je haalt er wel voordelen uit.
- Vraag huursubsidies aan. Je kan tot 150 euro van de overheid ontvangen.
- Vraag bij het OCMW eenmalig een installatiepremie aan. Daarmee kan je je woning inrichten.
- Doe inkopen tijdens de solden, altijd leuk om de mode te volgen zonder je broek te scheuren.
- Doe navraag naar een verhoogde tegemoetkoming. Sommige jongeren genieten korting op de ziekteverzekering en andere financiële voordelen.
- Er zijn heel wat fondsen. Voor jongeren die willen studeren, bijvoorbeeld.