Het allereerste pop-upmuseum over circulaire economie in Antwerpen was met bijna 6.000 bezoekers en 500 kilogram verzamelde batterijen en 500 gsm’s een succes. “We hadden geschat dat MUCE in de hele maand oktober 1.500 bezoekers zou halen, maar dat werd al in week twee behaald”, zegt initiatiefnemer Nina Maat.
MUCE, dat de hele maand oktober te bezoeken veel in de Antwerpse Huidevettersstraat, onderscheidt zich van andere pop-upmusea door zijn originele ingangsticket. Bezoekers konden gemakkelijk toegang krijgen door batterijen of oude gsm’s te geven als betaalmiddel. Nina Maat, die achter dit idee zit, wilde haar museum laagdrempelig houden en dus ook mensen die normaal gezien niet naar een museum gaan de kans geven om een tentoonstelling te ontdekken zonder te betalen.
“Soms is 15 tot 20 euro veel geld voor mensen, dus ik heb de beslissing genomen dat iedereen in mijn museum welkom zou zijn”, vertelt Nina Maat. In een maand tijd heeft MUCE 506 kilo batterijen en 531 gsm’s kunnen verzamelen.
Financiering van verschillende bedrijven
“Ik had gehoopt dat de overheid dit serieuzer zou nemen en mij ging laten samenwerken met andere musea. Maar ze zijn niet heel enthousiast. Daarom hebben we ervoor gekozen om geld te halen bij grote bedrijven. Zonder hen zou dit project vandaag niet ontstaan zijn”, verklaart Maat.
Met de steun en financiering van verschillende bedrijven zoals Bebat en Proximus zijn de batterijen en gsm’s vervolgens gerecycleerd kunnen worden. Ook hebben ze elektriciteit van Ecopower afgenomen en het transport verliep via Greenmobility.
Duurzaamheid in een hoekje
Nina Maat had al enige museumervaring. “Ik heb vooral voor events en musea gewerkt, maar je merkt dat ze je niet serieus nemen. Je mag altijd zo in een hoekje iets rond duurzaamheid doen. Daarom dacht ik dat het even tijd was voor een eigen museum”, aldus Nina Maat. Na twee jaar voorbereiding opende MUCE in oktober de deuren.
Groene energie en duurzaamheid zijn thema’s die nu meer dan ooit van belang zijn. Door de energie- en klimaatcrisis zijn vele mensen op zoek naar duurzame alternatieven. Dat zet Nina Maat in de kijker. Maat is gepassioneerd door circulaire economie omdat het voor haar een oplossing is voor verschillende klimaat- en milieuvraagstukken. Met MUCE wou ze haar steentje bijdragen en zo veel mogelijk mensen bekend maken met dit principe.
Muses United for Circular Economy
Het museum kreeg veel meer aandacht dan wat ze initieel had gedacht. Op basis van cijfers van andere musea had ze geschat dat er zo’n 1.500 bezoekers in een maand zouden komen. Maar dit cijfer werd al in de tweede week behaald. Het uiteindelijke bezoekcijfer ligt bijna vier keer hoger met zo’n 5.918 bezoekers in totaal.
Toch zal MUCE in de toekomst geen echt museum worden, vertelt Nina Maat. Het Museum for Circular Economy wordt Muses United for Circular Economy. In de verdere toekomst zou Maat van MUCE een reizende tentoonstelling willen maken. Voor haar vertelt elk kunstwerk een belangrijk verhaal en dit wil ze later met zo veel mogelijk mensen delen.
Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 22/11/22.