In het Provinciehuis van Antwerpen legden 94 politieagenten in opleiding vorige week de eed af. Binnen veertien dagen beginnen ze aan hun eerste stage. StampMedia voelde twee kersverse agenten aan de tand.

In de provincieraadzaal van het Antwerps provinciehuis legde een erg diverse groep studenten met zowel 18-jarigen als veertigers de eed af als kersverse agenten. Eén voor één marcheerden ze tot bij de Belgische vlag en zweerden “getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk.” Familie en vrienden keken goedkeurend toe.

Niet op de mond gevallen

“Vrouwen zijn nog steeds lichtjes in de minderheid,” zegt hoofdopleider Eddy Rypens. Toch staan de meisjes hun mannetje. Kelly Peeters is nog maar 19 en droomt al haar hele leven van een job als agente. “Vrouwen zijn misschien fysiek niet zo sterk, maar hebben meer feeling en gebruiken eerder hun mond om dingen op te lossen.”

Inspecteur

Om inspecteur te worden moeten ze nog tot oktober 2010 op de schoolbank zitten. Kelly geeft toe dat de opleiding veel tijd opslokt. “Ik ben met heel andere dingen bezig dan mijn leeftijdsgenoten. Omdat ik zo weinig vrije tijd heb, zie ik mijn vrienden veel minder dan vroeger.” Of 19 niet jong is om als politie-inspecteur te werken? “Als jonge agent moet je zo assertief mogelijk zijn. Maar dat is wel oké bij mij,” voegt ze er lachend aan toe.

Teamwork

Yassine Laachir (28) werkte vroeger als technieker in de voedingsindustrie, totdat zijn zus hem aanspoorde om agent te worden. Na wat opzoekingswerk besliste hij om zijn carrière een nieuwe wending te geven. Blijkbaar een goede beslissing. “Ik zou graag op het wijkniveau werken om tussen te komen bij lokale problemen.”

Tijdens hun stage gaan de agenten vooral aan de slag in het verkeer. Interventies doen ze met twee andere agenten erbij. In team kunnen werken is dus van groot belang. “Hier op school zijn we een hechte groep, we vormen een echt team. Als er problemen zijn, worden die meteen uitgepraat.”

© 2010 – StampMedia – Femmy Thewissen en Lizelotte Stroeckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 03/02/2010