© Arne Willems

De veertigdagentijd is traditioneel een periode van vasten: jezelf in de aanloop naar Pasen bepaalde zaken ontzeggen. Voor mij veranderde die periode tijdens mijn opleiding in een tijd die draait om rust, inkeer en bezinning. Daarom daag ik jongeren uit met een ‘veertigdagenchallenge’.

Dat was ooit anders. Ik hoorde bij de eerste GSM-generatie: tieners die de eerste smartphones, iPods en tablets in hun veel te jonge handen kregen. Rust is sindsdien ver te zoeken: van ’s morgens tot ’s avonds is er altijd wel iemand die je nodig heeft. Een dringende werkmail tijdens het eten, schooltaken op een goddeloos uur doorgestuurd krijgen, de oneindige stroom van berichten, likes en tags op sociale media.

Als rasechte millennial surfte ik mee op die uitputtende stroom van pixels en prikkels. Ik snelde van school naar mijn studentenjob, om door te rennen naar mijn kameraden voor een frisse pint en een potje FIFA. Daarna doken we de cafés of Antwerpse discotheken in. We overlaadden onze sociale media met foto’s van onze spannende activiteiten. Living life to the fullest. Tenminste, dat dachten we.

Eyeopener



Mijn opleiding tot leerkracht Rooms-katholieke godsdienst aan Thomas More Kempen veranderde alles. Jaarlijks trokken wij, toekomstige godsdienstleerkrachten, een week naar de abdij van Averbode, voor een bezinning tijdens de vastenperiode. Een week lang leefde ik als student in en met deze religieuze gemeenschap. We aten er met de broeders, volgden ochtend-, eucharistie- en avondviering, kregen zangles van Jos Bielen en maakten wandelingen in de bosrijke omgeving. Tijd of ruimte voor telefoongebruik was er nauwelijks. We werden effectief ondergedompeld in de gemeenschap. Hoewel de Norbertijnen mee zijn met hun tijd en voorzien zijn van alle modern comfort, kom je in de abdij los van de mallemolen.

‘Ik surfte mee op de uitputtende stroom van pixels en prikkels’

Het licht gezien

Voor het ochtendgebed moesten we vroeg uit de veren. Met een knorrende maag en zware, slaperige ogen wandelden we de kerk binnen. De gasten mochten plaatsnemen in het voleiken koorgestoelte, tussen de broeders. De orgelbegeleiding van Jos, het Gregoriaanse gezang van de paters, de eerste zonnestralen die door de glasramen de kerk in vallen, het witmarmeren altaar dat baadt in de zon. Het was een feeëriek, transcendent tafereel. Voor de eerste keer in mijn prille bestaan werd ik overvallen door een oprecht gevoel van rust.

Een vlaag van ongedwongenheid, waarmee de op hol geslagen paardenmolen in mijn hoofd plotseling tot stilstand kwam. Psalm 62 sluit hier naadloos bij aan: ‘Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van Hem komt mijn redding’ (Psalm 62:2). In onze immer razende maatschappij is geen plaats voor een kleine adempauze, laat staan voor een effectieve periode van rust. Toch is daar zoveel nood aan. God bracht mij tot dat besef, door Zijn licht op mij te laten schijnen. In bezinning en gebed vind ik mijn rust. Zo redde Hij mij van een rusteloos bestaan.

Veertigdagenchallenge

Veertig dagen niet snoepen, veertig dagen geen vlees, veertig dagen geen alcohol. Sommige van mijn vrienden draaien hun wijnkelder of snoepkast veertig dagen op slot.

Voor mij betekent dat veertig dagen wegblijven uit de commentsecties op sociale media. Want het is daar dat je geconfronteerd wordt met de eindeloze – vaak haatdragende – discussies. Ik wil veertig dagen zonder de bagger en negativiteit die onze samenleving van binnenuit verdeelt.

Ik daag jullie, jongeren, uit om los te laten, om op zoek te gaan naar een plek waar je stilte en rust kan ervaren, en om terug te vallen op die mentale rust die onze ziel nodig heeft. Weg van Facebookland, weg van de reels en Tiktoks, weg van een wereld die nooit slaapt.



Dat kun je bijvoorbeeld doen met de veertigdagenchallenge op het JongerenBijbel Instagram-kanaal van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Ik zag enkele dagen geleden op Instagram een quote: ‘seek what sets your soul on fire’. Vrij vertaald: zoek naar jouw passie. Ik wil daar een belangrijke toevoeging aan doen: ‘seek what puts your mind at ease.’ Zoek naar wat jou tot rust brengt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Mirari op 09/03/2022.

vorige volgende