© Pexels / Wijs Wise

Waarom drink je geen alcohol? Het antwoord is simpel: ik lust het niet en ik heb ook niet de behoefte om het te leren drinken. Want, waarom zou ik op een feestje iets drinken dat ik niet lekker vind, terwijl ik net zo goed kan genieten van een goede ice-tea? Toch krijg ik die vraag nog vaak, maar waarom?

De mindset van vele jongeren zit in mijn ogen fout. Het zou juist omgekeerd moeten zijn: ik zou aan drinkers moeten vragen waarom ze wél alcohol drinken en ik ben er zeker van dat velen zullen antwoorden: “Omdat ik dronken wil worden.”

Misschien ben ik een beetje gekleurd in dit standpunt, aangezien ik vooral in contact kom met drinkers in de Chiro. Daar is het namelijk ‘normaal’ om regelmatig en veel alcohol te drinken. Er is dan ook maar één reden waarom ik zou stoppen met de Chiro en dat is het alcoholgebruik. In onze leidingsploeg neemt alcohol regelmatig de bovenhand en dat is jammer, want dat is niet waarom er jeugdbewegingen bestaan. Gelukkig haal ik wel heel veel plezier uit leiding zijn en evenementen organiseren.   

Overmatig drinken kan daarnaast leiden tot een alcoholvergiftiging, onveilige seks en blijvende schade aan de hersenen

Onderzoek van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Drugs (VAD) laat zien dat jongeren minder vaak en op latere leeftijd beginnen met drinken, maar als ze drinken, doen ze het vaak in grote hoeveelheden op korte tijd. Dit zogenaamde ‘bingedrinken’ is zeer schadelijk voor de gezondheid, vooral omdat de hersenen zich ontwikkelen tot ongeveer 24 jaar. Tot die leeftijd blijven je hersenen nieuwe hersencellen aanmaken, maar wanneer je alcohol drinkt wordt die ontwikkeling verstoord. Daardoor kan je jezelf minder goed concentreren en ga je ook slechter leren.

De gevolgen van overmatig alcoholgebruik gaan verder dan de verstoorde hersenontwikkeling. Zo is er ook een verhoogde kans op een alcoholverslaving op latere leeftijd en leidt het vaak tot geweld en agressie. Overmatig drinken kan daarnaast leiden tot een alcoholvergiftiging, onveilige seks en blijvende schade aan de hersenen. Cijfers laten ook zien dat zo’n vier procent van alle kankergevallen wereldwijd te linken zijn aan alcohol. Allemaal risico’s waar jongeren vaak niet over nadenken wanneer ze hun zoveelste pintje aannemen.

Jammer genoeg gebeuren er ook nog steeds veel te veel (dodelijke) verkeersongevallen met dronken bestuurders. Uit cijfers blijkt dat bij één op de tien dodelijke verkeersongevallen minstens één dronken bestuurder betrokken is, die vaak ook nog eens een hoger alcoholpercentage in zijn bloed heeft dan de toegelaten 0.5 promille. Die cijfers liggen veel te hoog en dat ondanks de vele maatregelen en controles.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om geen alcohol of alleszins minder alcohol te drinken en daar vooral ook heel wat voordelen aan ervaren. Een bekend voorbeeld is dat van Evi Hanssen, een Vlaamse actrice, presentatrice en auteur. In haar boek ‘Sinds ik niet meer drink’ beschrijft ze hoe haar leven significant verbeterde sinds ze gestopt is met drinken. Ze slaapt beter, beweegt meer en heeft minder last van angsten. Dit toont aan dat (veel) alcohol geen vereiste is om plezier te hebben of gelukkig te zijn.

Ik wil nog even benadrukken dat ik niets tegen alcohol op zich heb, maar wel tegen het overmatig gebruik ervan. Vooral binnen sociale settings waar drinken vaak als de norm gezien wordt en waar vaak ook een grote groepsdruk heerst rond dat alcoholgebruik. Alcohol is echt geen vereiste voor plezier en het wordt tijd dat de maatschappij van die overtuiging afstapt.


Dit artikel werd gepubliceerd door NXTPOP op 29/10/2024.

vorige volgende