reacties (0)


Het zenderoverschrijdende programma 'Wauters vs Waes' haalt hoge kijkcijfers, maar moet op de sociale media het onderspit delven tegen Otto-Jan Ham, oftewel Team Wham. Wie wint de strijd?

'Wauters vs Waes', het spelprogramma dat zowel op Eén als VTM loopt, doet het meer dan behoorlijk. De aflevering van maandag 3 februari haalde 1.761.600 op Eén. De parodie in 'De Ideale Wereld' op VIER doet het op dat vlak heel wat minder met 174.553 kijkers, een tiende dus. Team Wauters en Team Waes verslaan dus Team Wham. Of toch niet?

De meeste likes

De sociale media tonen een heel ander beeld. Op het facebook spant Team Wham de kroon met 21.687 likes. De officiële pagina van Team Wauters en Team Waes halen respectievelijk 9.336 en 3.665 thumbs up. Online leeft de parodie van VIER overduidelijk meer dan de concurrenten. Het feit dat Otto-Jan en zijn kompanen het Belgisch record domino braken een week nadat Koen Wauters dat deed, heeft dat alleen maar versterkt.

Hoe komt het dat er zo’n groot verschil is tussen online leven en de kijkcijfers? Katheline De Lembre, lector mediastudies aan de Arteveldehogeschool: “Eerst en vooral meet je twee verschillende dingen, enerzijds de populariteit van de boegbeelden, anderzijds de populariteit van het programma. Wat het grote aantal likes voor Team Wham betreft: dat kan je deels verklaren door het doelpubliek van Vier. Otto-Jan Ham is vooral bekend van Studio Brussel, dat een jong publiek heeft die snel de weg naar sociale media vinden. VIER heeft hetzelfde doelpubliek. Het is ook net dat publiek dat meer zijn mening durft uiten via facebook of twitter.”

Groeimarge

Team Wham heeft dus een straatlengte voorsprong op facebook. Maar hoe komt het nu dat 'De Ideale Wereld' niet zoveel kijkers haalt? “VIER bestaat nog niet zo lang en is zijn weg nog wat aan het zoeken”, aldus De Lembre. “VTM en Een zijn al gevestigde waarden en slaan dan nog eens de handen in elkaar. Daar tegen opboksen is niet gemakkelijk.”

Maarten Moeys, persverantwoordelijke van VIER, vindt dat de cijfers van 'De Ideale Wereld' niet tegenvallen.: “We programmeren 'De Ideale Wereld' bewust nog voor primetime, waardoor het sowieso al moeilijker is veel kijkers te halen.  Maar toen we het programma introduceerden, hebben we ook besloten om het tijd te geven om te groeien”, aldus Moeys.

Er is trouwens nog groeimarge. “We zien dat het programma meer kijkers haalt sinds Team Wham, maar ook op dagen dat er geen Team Wham is, halen we meer kijkers dan vroeger. De limiet van 'De Ideale wereld' is nog niet bereikt. We willen Team Wham ook niet gebruiken om Eén en VTM aan te vallen. We vinden het jammer dat we niet mogen meedoen, maar het is nu zo. We hopen dat ze het ironische ervan wel inzien”, besluit Moeys. “Dat kunnen we zeker”, bevestigt Sara Vercauteren van VTM. “Alle promotie voor het programma is welkom”, lacht ze.

Leuk initiatief

Ook bij Eén liggen ze ook niet wakker van het feit dat Team Wham online zoveel populairder is. “Er zijn ook verschillende fanpagina’s voor Wauters en Waes”, reageert de VRT-persdienst. “Samen met de officiële zijn zij bijzonder populair. Daaruit blijkt nogmaals hoe populair het programma is. We zijn natuurlijk ook heel vereerd dat Otto-Jan Ham fan is en mee in duel gaat”, vervolgt de VRT. “Ook zijn fanpagina op facebook heeft een mooie achterban.”

Alle spelers zijn dus opgetogen dat het programma leeft op verschillende platformen, op twitter, facebook, radio, Eén, VTM en Vier. Misschien mag Otto-Jan Ham volgende keer dus ook meedoen?

© 2014 - C.H.I.P.S StampMedia – Joy De Meulemeester


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 10/02/2014


Reacties

Plaats een reactie