Drie dagen lang leven op een ecologisch verantwoorde manier lijkt bijzonder gemakkelijk en toch word je al snel geconfronteerd met vanzelfsprekende handelingen die plots een grote aanpassing vereisen. Filip verzamelde tips en tricks voor een milieubewuster leven en deed de test. Hoe ziet een doordeweekse duurzame dag eruit?

Vooraleer ik me waag aan het klimaatvriendelijke leven, moet ik weten wat mijn ecologische voetafdruk is. Volgens berekeningen zijn er voor iedereen op deze aarde 2,1 hectaren beschikbaar. Zoals te verwachten, zit ik ver boven dat aanbevolen getal. Ik verbruik maar liefst 4,8 hectaren van onze planeet. Dat mag dan wel minder zijn dan de gemiddelde Belg, het is nog altijd meer dan het dubbele van de norm.

Ochtend

‘s Morgens besef ik meteen dat de update van de sociale media beter achterwege blijft. Ik moet nog een dag functioneren met een half opgeladen gsm, waardoor Facebook moet wachten. Aan de ontbijttafel moet ik mijn portie vlees missen en kies ik voor een boterham met kaas en een glas kraantjeswater.

Om ecologisch te leven is het niet noodzakelijk om te doen alsof je in de gevangenis zit of om meteen vegetariër te worden, al blijft het een goed idee om minstens twee dagen per week geen vlees te eten. Low Impact Man Steven Vromman weet dat vlees vermijden het gemakkelijkste is om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

 

Middag

Uiteraard kies ik de perfecte periode uit voor dit experiment. Prince is net gestorven, dus het is logisch dat het sneeuwt en hagelt in april, maar voor mij is het intussen elke dag dikke-truiendag. Wanneer mijn huisgenote over de kou begint te klagen, kan ik haar gelukkig wijzen op een voordeel van het slechte weer. Zo is het gemakkelijk om regenwater op te vangen, dat we kunnen gebruiken om de planten water te geven of zelfs de kleine boodschap door te spoelen.We voelen ons wel een klein beetje als holbewoners in de stad.

Rond drie uur valt mijn gsm dan toch zonder batterij. Ik bedenk me dat ik ooit een kleine zonnelader voor mijn verjaardag heb gekregen. Na heel wat kasten overhoop te halen, vind ik het ding, al blijkt het, zoals verwacht, niet meer te werken. Ik probeer moedig de weinige zonnestralen die door het grijze wolkendek priemen op te vangen, maar de gsm blijft angstaanjagend stil. Even zondigen en de gsm in het stopcontact steken dus, want ik moet nog met het openbaar vervoer reizen, en stel dat ik onderweg ergens strand. Stél.

 

Avond

Met vertraging én een kapotte broek kom ik rond zeven uur aan in Diegem, waar het maandelijkse Repair Café plaatsvindt. Hier kan je kapotte kledij, elektronica, etsen en meer gratis laten oplappen door vrijwilligers. Het is een concept dat op verschillende plaatsen in Vlaanderen weerklank vindt en is de ideale manier om verspilgedrag tegen te gaan.

In al mijn naïviteit veronderstel ik dat de vrijwilligers alle soorten stof voorhanden hebben om mijn broek als nieuw te maken. Niet dus. Enige optie: mijn broek in een short laten veranderen. Terwijl ik wat beteuterd rondkijk, zie ik een andere bezoeker tevreden vertrekken met een gerepareerde dvd-speler. Het Repair Café werkt dus en het concept sluit aan bij de evolutie die Steven Vromman wil zien in onze maatschappij.

 

Om ecologisch te leven is het niet noodzakelijk om te doen alsof je in de gevangenis zit

Na bijna tien jaar als Low Impact Man stelt hij dat we er enkel met tips en tricks niet geraken, maar dat er iets moet veranderen aan ons bewustzijn. Het is te gemakkelijk om te denken dat we onze planeet nog kunnen redden door af en toe ‘groen’ te leven. Volgens Vromman heeft onze op groei gerichte maatschappij heel wat mooie dingen teweeggebracht, maar zien we momenteel ook de keerzijde. De ecologische crisis kan enkel opgelost worden als we collectief anders gaan denken over onze manier van leven.

Wil je zelf ook enkele veranderingen doorvoeren in je leven? Dan zijn hier nog enkele ecologische tips:

  • Gebruik warm water uit de waterkoker voor de afwas.
  • Gebruik gerecycleerd papier en plak een sticker op je brievenbus om onnodige papieren reclame te vermijden.
  • Koop meer seizoensgroenten in plaats van conserven.
  • Bij het koken van pasta zet je best het vuur af wanneer het water kookt, de pasta kan verder garen in het warme water.
  • Maak je douche korter dan je gewend bent.
  • 
Probeer te carpoolen als je ver van je werk woont.
  •  

© 2016 – StampMedia –Filip Tyskens


Dit artikel verscheen eerder in PIDMAG jg.5, nr.16 op p. 4-5
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 22/07/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Europe.eu op 02/08/2016