Wanneer in Antwerpen een nieuw academiejaar van start gaat, wordt er door de studenten altijd reikhalzend uitgekeken naar de eerste donderdag van de universiteitsweek. Voor de twaalfde keer al bouwden studenten uit de hogescholen of universiteiten tijdens StuDay een stevig feestje.

De twaalfde editie van het openingsfestival ter ere van het nieuwe academiejaar vond plaats op de terreinen naast de Waagnatie. Voor Amber (19), student journalistiek en lid van studentenclub Hermes, is het niet de eerste keer. “We krijgen altijd een vrije namiddag voor StuDay, echt een topinitiatief van de Stad Antwerpen”, klinkt het enthousiast. “StuDay is vooral handig voor de eerstejaars die op een toffe manier willen kennismaken met de studentenverenigingen.”

"Blijf gewoon gaan, Studay!"

Ook Lauranne is op StuDay aanwezig als vertegenwoordiger van een studentenvereniging: "Ik behoor tot AVC, de Antwerpse Vrouwenclub. Wij zijn er, zoals onze naam het al zegt, voor alle vrouwelijke studentes in Antwerpen." Ondanks het slechte weer heeft ze het met haar vriendinnen naar haar zin. "StuDay is zelfs beter dan vorig jaar", zegt ze.

Ahmed, ervaren student in Antwerpen, knikt. Hij heeft een duidelijke boodschap heeft voor de organisatie van StuDay: "Elk jaar wordt het beter en beter. Antwerpen heeft 45.000 studenten die ooit allemaal naar hier zullen komen, dus StuDay, blijf gewoon gaan!"

Ook zijn vriendin Evelien kan niets slechts zeggen over haar keuze voor de Scheldestad als studentenstad. "Er worden meer dan genoeg feestjes voor studenten georganiseerd", lacht de studente. Zij blijkt vooral fan van Safi en Spreej, naast Slongs Dievanongs de andere grote naam op de affiche dit jaar. "Ik heb wel genoten van dat optreden. We zijn hier aangekomen in de regen, maar dat kon het feestje niet verpesten!"

Ahmed wil ten slotte zijn ei nog kwijt over Antwerpen. Hij heeft een uitgesproken mening, want hij was woensdag nog op de Studentenwelkom in Gent. "Daar waren veel minder studenten op het openingsfeest. Voor mij toont dat één ding aan: Antwerpen is dé studentenstad van Vlaanderen!"

© 2015 - StampMedia - tekst: Niels Timmermans, foto's: Thomas Rillaerts


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 25/092015