reacties (0)


In samenwerking met Natuurpunt organiseerde vibez het GROTE BOSavontuur in Beringen. Dat is  een interactieve wandeling langs het prikkelpad in de Vallei van de Zwarte Beek. "We willen kinderen die gepassioneerd zijn door natuur de kans geven om ook praktijkervaring op te doen."

Op 4 april was de paassfeer opperbest bij het bezoekerscentrum De Watersnip in Beringen. Kinderen van 6 tot 12 jaar werden samen met hun ouders uitgenodigd om met de vrijwilligers van vibez en Natuurpunt op zoek te gaan naar de schat van de paashaas. Dat kon door op wandeling te gaan langs het Beringse prikkelpad. Onderweg werden ze getest op hun kennis van de natuur met opdrachtjes als planten herkennen, bodemdiertjes onderzoeken en schieten met grasstengels.

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157651458387920/

Een inclusieve beleving

Het prikkelpad is een uniek wandelpad van 2,5 kilometer, met onderweg enkele activiteiten die de zintuigen prikkelen. Het pad is volledig ontworpen en opgebouwd door vrijwilligers van Natuurpunt Beringen en is bedoeld voor mensen met een beperking, zoals blinden of rolstoelgebruikers. Met een beperkt budget van slechts 2.500 euro wisten ze een interactief parcours te ontwikkelen dat grotendeels met natuurlijke materialen werd gebouwd.

Vrijwilligers Anne-Marie Horten en Cor Vandermeer gaven tekst en uitleg bij de verschillende activiteiten van het prikkelpad. Zo loodsten ze de kinderen langs vogelkastjes, draaiende stenen, een klanklabyrint, een kijkwand, een wilgenhut en de boomtelefoon. “We onderhouden het pad met een twintigtal vrijwilligers, de zogenaamde prikkelmeters en -peters”, vertelt Horten. “Bij de aanleg ervan hebben we samengewerkt met ’t Weyerke, een dienstencentrum voor personen met een beperking. Verschillende instellingen zijn al komen kijken en sommige hebben ook enkele ideeën van ons overgenomen”, legt ze uit.

Op avontuur in de natuur

Jaarlijks heeft vibez een ruim zomeraanbod van vakanties en reizen. “Met de actie van vandaag willen we kinderen stimuleren om meer buiten te spelen en kennis op te doen over de natuur. We willen kinderen die gepassioneerd zijn door natuur de kans geven om ook praktijkervaring op te doen”, zegt Sofie Brockmans, diensthoofd bij vibez. “We werken vanaf vandaag actief samen met Natuurpunt. Zij bieden ons de nodige expertise”, aldus Brockmans.

Zo organiseren ze onder andere de vakantie Puur Natuurpunt, een vijfdaagse op het natuurdomein Kiewit, voor kinderen van 6 t.e.m. 10 jaar. Vibez heeft ook beloofd om per inschrijving voor een vakantie 1 euro te schenken aan Natuurpunt, voor het onderhoud van het natuurgebied de Vallei van de Zwarte Beek.

De schat van de paashaas

Aan het eind van de dag konden de kinderen de schatkist van de paashaas openen met een magische zin, gevormd met de stukjes die ze hadden verdiend door het volbrengen van de opdrachten. Iedereen kreeg een zakje met heerlijke paaseitjes mee naar huis.

Voor meer informatie over de vakanties of het prikkelpad kan je terecht op de websites van vibez en Natuurpunt.

© 2015 – StampMedia – Tekst: Stef Vananderoye; Foto’s: Machteld Bollen


Reacties

Plaats een reactie