reacties (4)


Denktank Stratfor is het slachtoffer geworden van Anonymous-hackers. De site van het inlichtingenbedrijf werd gekraakt, waarbij meer dan 4.000 persoonsgegevens in handen kwamen van de internetactivisten. Het gaat om kredietkaartgegevens, wachtwoorden en adressen.

Hierdoor kon de organisatie zelfs rekeningen plunderen. Gegevens die opgeslagen waren en niet versleuteld werden, konden gemakkelijk gedownload worden. Het geld dat ze in handen kregen, stortte Anonymous aan het Rode Kruis en Save the Children. Houden kunnen de organisaties het niet, want het gaat hier nog altijd om gestolen geld.

Anonymous is niet aan zijn proefstuk toe. Zo speelde het een belangrijke rol tijdens de ontwikkeling van de Occupy-beweging, de strijd tussen de 99% en de 1%. Via sociaalnetwerksites konden Anonymous-leden iedereen op de hoogte houden van het tumult. Het masker uit de film V for Vendetta is vaak terug te vinden op Occupy-protesten en werd een symbool van de beweging.

Het idee van Anonymous is simpel: vrije meningsuiting op het internet. Maar hoe hebben ze zo’n macht gekregen, en wie zit erachter? Om deze vragen te kunnen beantwoorden moeten we terug naar het ontstaan van de beweging.

De eerste sites

De herkomst van de naam Anonymous is te vinden op de forumsite 4chan, een imageboard waar internetgebruikers anoniem met elkaar communiceren. Boven elk bericht verschijnt Anonymous. De eerste acties gebeurden via 4chan en hun IRC-kanalen, wat eigenlijk gewoon chatrooms zijn. Sites werden offline gehaald, persoonlijke gegevens werden gepubliceerd via hacking en ze steunden de activisten van de Occupy-beweging openlijk. In 2008 werden de eerste sites offline gehaald. Hiervoor maakten ze gebruik van DdoS-attacks, waarbij een grote groep mensen op hetzelfde moment op een site gaat. Hierdoor raken de servers van de website overbelast en is deze genoodzaakt offline te gaan. Al deze acties werden opgezet voor de vrije meningsuiting in de wereld, maar vooral op het internet.

Iedereen Anonymous

In het begin bestond de groep alleen uit de bezoekers van 4chan. Na een tijdje begon iedereen zich uit te geven als lid van Anonymous. Het leek alsof iedereen opeens lid wilde zijn van de groep ‘die de wereld op het internet verandert’. Zonder leiders en regels heeft iedereen toch dezelfde ideeën en willen ze allemaal hetzelfde bereiken. Die ideeën zijn onder andere ook gebaseerd op de film V for Vendetta, waar één persoon het gezicht van het volk vormt. Anonymous wil hetzelfde doen op het internet.

Maar het schept ook verwarring op het internet. De officiële kanalen vervagen en mensen weten niet meer wat ze moeten geloven. Sommigen profiteren hiervan en gebruiken de sociale media om de naam Anonymous zwart te maken. Ze publiceren valse informatie (zoals de Facebook-hack) en uitten hun eigen mening die niet strookt met het basisidee.

De wereld als vijand

Het basisidee van Anonymous wordt op verschillende manieren naar buiten gebracht. In de eerste plaats worden er effectief sites offline gehaald en gehackt, onder de noemer van vrije meningsuiting. De leden geloven dat iedereen zijn mening moet kunnen uiten op het internet, op welke manier dan ook. Het internet is vrij voor iedereen, en dat moet het blijven.

Toen Visa, MasterCard en PayPal weigerden om donaties over te schrijven naar het account van Wikileaks, hebben hackers van de groep de sites offline gehaald. Daarbij publiceerden ze persoonlijke informatie, zoals namen, (mail-)adressen en telefoonnummers. Dit alles werd Operation Payback genoemd.

Sony-hack

En ook de Sony-hack, waarbij het netwerk van de PlayStation 3 voor een lange tijd niet beschikbaar was, wordt door velen toegeschreven aan Anonymous. Maar AnonOps, één van de weinige officiële kanalen van Anonymous, beweert iets anders. De sub-groep van Anonymous is actief op alle sociale media. Sony en diegenen die Anonymous beschuldigen, baseren zich op een document dat op de servers van het bedrijf werd gevonden. Dat document bevatte de tekst ‘We Are Legion’ en kreeg als titel Anonymous. Maar volgens de sub-groep kan iedereen dat gedaan hebben, om zo de schuld op Anonymous te schuiven. Het platleggen van dat netwerk strookt ook niet met de basisgedachte van de groep. Ze willen het volk helpen, niet straffen.

Midden-Oosten

Toen Maleisië dreigde het internet te censureren, wilde Anonymous daar een stokje voor steken. Ze beslisten om 51 sites van de overheid offline te halen, om zo de censuur te voorkomen. De meeste van die sites bleven meer dan 5 uur offline. De overheid van Maleisië claimde zelf dat er niet veel schade geleden was, maar op deze manier maakte Anonymous wel duidelijk dat dergelijke acties in de toekomst niet ongestraft zouden blijven.

Ook Egypte moest eraan geloven. Toen de overheid besliste om de stekker uit het internet te trekken tijdens de Arabische lente, liet Anonymous zich niet ongemoeid. Met de operatie #OpEgypt werd het voor de Egyptische regering onmogelijk om te communiceren via het internet.

© 2011 - StampMedia - Jappe Pollentier


Dit artikel werd gepubliceerd door Express.be op 28/12/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 29/12/2011


Reacties (4)

Arno Meijfroidt

Een beter geinformeerd artikel dan de meeste over Anonymous, maar het slaat de bal toch nog ferm mis. Anonymous voorstellen als een coherente organisatie op welke manier dan ook is incorrect.

Het is beter het te hebben over de gewoonte van bepaalde internetgebruikers die ronddwalen in de onderbuik van het internet om 4chan te gebruiken om hulp te recruteren voor allerlei doeleinden. Het dient benadrukt te worden dat deze doeleinden vaak diametraal tegenover elkaar staan. "Anonymous", wat eigenlijk op zeer juiste wijze verwijst naar een gebrek aan identiteit, is in het verleden verantwoordelijk geweest voor allerlei acties, zowel goedaardig als kwaadaardig.

Vaak gaan er van "Anonymous" tegelijkertijd acties uit met een zelfde doelwit maar met omgekeerde bedoelingen. Een mooi voorbeeld was een zoekertje van een Amerikaanse veteraan dat populair was geworden op het forum. De man had een gebrek aan vrienden en was op zoek naar mensen om zijn verjaardag mee te vieren. Er werden tegelijkertijd acties gestart om de man te pesten als acties om de man te helpen. Hij werd bedolven onder een stapel wenskaarten en cadeaus, maar tegelijkertijd werden er pizzas besteld op zijn naam, haatbrieven gestuurd, prankcalls gemaakt, etcetera. "Anonymous" is niet homogeen, en is vooral geen organisatie.

Anonymous is pure chaos, en men zou inderdaad kunnen zeggen dat vrije meningsuiting hierdoor een centraal thema is. Maar dat wil niet zeggen dat acties als de Occupy beweging de steun mogen verwachten van heel "Anonymous". Over het algemeen leken de reacties zeer verdeeld te zijn. Anonymous ben jij, Anonymous ben ik, Anonymous is iedereen die slim genoeg is om een computer te gebruiken.

Atan Van Damme

anonymous is geen organisatie, geen fysiek iets, anonymous bestaat in weze niet, da is een idee, meer niet, en uw eigen kijk op anonymous bepaald hoe ge u gaat gedragen

we do not forgive
we do not forget
we are legion

we are legion for we are many, het is geen hivemind, er is geen hierarchie, iedereen is gelijk, iedereen heeft een kans, het is aan de individuelen van de massa om te bepalen wat ze doen, niets wordt opgelegd, niemand kent elkaar en iedereen doet wat hij wilt

Jappe Pollentier

‎@Arno Meijfroidt

Ik ga ten zeerste akkoord dat Anonymous niet als een coherente groep aanschouwd kan worden, het zijn gewoon individuen die ertoe willen behoren. Daarom wordt het ook zo veel een organisatie genoemd.

Het voorbeeld dat je aanhaalt is inderdaad correct, maar daar gaat het in feite niet over. Er bestaat effectief wel een kern die de DdoS-attacks delegeert en uitvoert, er duiken nog altijd chatlogs op (van op IRC) die dat ook bewijzen. De mensen die zich vrijwillig aanbieden om daaraan mee te werken (remember de dlable file op anonops) willen tot Anoymous behoren, het kan dan wel als een organisatie genoemd worden, al dan niet in een gedefinieerde vorm.

Anonymous is inderdaad heel chaotisch, zonder leiders, geen communicatie, maar het heeft wel veel macht, als - hoe kan ik het anders noemen?- organisatie/groep. Een groep van individuen met dezelfde ideeën. Individuen die zich uiten als lid van Anonymous, actief gaan communiceren als soort van woordvoerder, worden keihard neergehaald. - zie voorbeeld Barret Brown -

Conclusie, artikel is zeker en vast niet volledig tot de bodem geschreven, maar het vormt wel een beeld van waarvoor Anonymous staat. Waarvoor de individuen staan die tot Anonymous willen behoren, en de organisatie Anonymous genoemd worden.

Freddy Frise

Anonymous zijn een bende pestende kinderen die te weining liefde krijgen van hun ouders.

Het is wel een hive mind, maar ja, smoke and mirrors hu.schaap

Plaats een reactie