© Pixabay

Steeds meer Vlaamse jongeren gaan tegenwoordig rugbyen. Het ledenaantal van Vlaamse clubs stijgt en de gemiddelde kwaliteit van de werking in Vlaanderen gaat omhoog. Rugby Vlaanderen werkt ambitieus naar de toekomst toe: tegen 2020 wil de Vlaamse rugbybond het aantal leden opkrikken tot 5.000.

Als de doorsnee Vlaming de vraag krijgt in welk Belgisch sportklassement een Dendermondse club aan de leiding staat, staat hij wellicht met zijn mond vol tanden. Het antwoord is rugby; een sport die wereldwijd gesmaakt wordt en de laatste jaren ook in Vlaanderen aan een opmars bezig is. “Rugby is populairder aan het worden in Vlaanderen. Hoe meer media-aandacht de sport krijgt, hoe meer leden zich aansluiten”, vertelt Mathias Rondou, directeur van Rugby Vlaanderen. “We zijn dus heel blij dat rugby aan bod komt in ‘Gevoel Voor Tumor’, een fictieve reeks die momenteel speelt op één, maar ook dat het vrouwen Rugby Sevens erkend wordt als topsport.”

@ Thomas Francken

Vrouwenploeg Rugby Sevens

Op 2 februari kondigde Vlaams minister van Sport Philippe Muyters aan dat de Rugby Sevens -vrouwenploeg in aanmerking komt voor ondersteuning in de Vlaamse topsportwerking: “Ik ben blij dat ook een mooie traditiesport als rugby vandaag de ambitie heeft om verder door te stoten. Onze vrouwenploeg laat alvast mooie resultaten optekenen en ook bij de mannen komt er een talentrijke generatie aan”, aldus minister Muyters. Sevens Rugby is een variant waarbij elk team bestaat uit zeven spelers in plaats van vijftien. De wedstrijden zijn korter en worden eerder in toernooivorm gespeeld. “Het is die variant die op de Olympische Spelen komt en daarom toont Sport Vlaanderen interesse in het subsidiëren van onze vrouwenploegen”, legt Rondou uit.

© Thomas Francken

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

De Vlaamse rugbybond ziet nu uiteraard de kans om te groeien. Het wil tegen 2020 werk maken van een aantal beleidspunten om het rugby in Vlaanderen te promoten en te vergroten. De voornaamste beleidsprioriteit is het aantal aangesloten leden verhogen naar 5.000. In 2015 waren dat er nog 3.600. “Nu zitten we net boven de 4.000 rugbyspelers, waarvan één op de vijf een vrouw is. We zien over het algemeen een jaarlijkse groei van 8% dus dat is positief. Maar ja, we moeten naar die vijfduizend,” gaat Rondou verder. Opvallend is dat het ledenaantal de categorie van 17 tot 18 jaar stagneert. Mathias Rondou licht toe waarom: “Het zal op die leeftijd misschien met het uitgaans- en studentenleven te maken hebben, maar sporten over het algemeen wordt in Vlaanderen steeds minder in clubverband gedaan. De Vlaamse jongeren sporten meer, maar minder in team. Daar hebben rugbyclubs dus ook last van.” 

Media-aandacht

Door het erkennen van het vrouwen Rugby Sevens zou het aantal rugbyleden een positieve impuls krijgen. “Zolang die erkenning in de media komt, kan het voor een stijging zorgen.  Natuurlijk moeten de vrouwen in het Sevens ook presteren. Als ze de Olympische Spelen halen, zal de Vlaamse kijker dat gegarandeerd opvangen. Vanaf het moment dat mensen Belgische rugbyvrouwen op televisie zien, gaan ze zich rapper aangetrokken voelen tot de sport,” aldus Rondou.

De weinige media-aandacht is misschien net een struikelblok voor het rugby in Vlaanderen. De sport is in Vlaanderen nog niet zo professioneel omkaderd als voetbal of wielrennen en ontbreekt nog aan kwaliteit om regelmatig aan bod te komen in de media. “Er is sowieso weinig aandacht voor de kleinere sporten op de Vlaamse televisie. In het geval van rugby is dat ook zo, spijtig genoeg. Enerzijds is dat logisch, maar anderzijds kan media-aandacht het rugby in Vlaanderen net een boost geven. We zien dat ons ledenaantal stijgt wanneer rugby in de media komt,” bevestigt Rondou. 

Julie Schauwers (22) speelt al sinds haar 16 jaar rugby. Ook zij is enorm tevreden met de nieuwe belangstelling voor Rugby Sevens: “Die meisjes doen heel veel voor hun sport: elke dag trainen en elke dag de baan op. Het probleem is dat ze geen professionele omkadering hebben. Als de middelen er niet zijn, kan het niveau ook niet stijgen. Dat zal nu veranderen en daar ben ik wel blij om.”

© Google

Clubwerking

De 27 Vlaamse clubs die er nu zijn, krijgen subsidies van hun gemeente en van Rugby Vlaanderen als ze voldoen aan bepaalde criteria voor de jeugd. Enkel Dendermonde speelt momenteel in de hoogste afdeling in België, maar het ziet ernaar uit dat ze volgend jaar gezelschap krijgen van Oudenaarde, voorspelt Mathias Rondou. “Het bestuur van Dendermonde is erg goed. Het is de grootste club en heeft de meeste inkomsten, doordat ze jaarlijks een groot toernooi organiseren. Met die financiële middelen kan de club trainers beter omkaderen, buitenlandse spelers aantrekken etc. Qua ledenaantal zie ik andere Vlaamse clubs zeker ook naar dat niveau stijgen, maar dat zal niet zo simpel zijn, omdat de traditie van jeugdwerking in Vlaanderen nog heel jong is”, aldus Rondou. “In Wallonië staan ze al veel verder met de jeugdwerking. Nu kan je vanaf vijf jaar al rugby spelen bij de grote clubs, maar pakweg vijf jaar geleden was dat nog niet mogelijk. We moeten dus een soort van inhaalbeweging maken. Het niveau van Brusselse en Waalse clubs is natuurlijk beter omdat spelers daar al vanaf hun 6 jaar zitten.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 25/04/2018

vorige volgende