Amani, Sevim en Kobra zijn het afgelopen jaar met succes hun eigen zaak gestart. Nu willen zij ook andere nieuwkomers helpen om zelfstandig ondernemer te worden. Het project AZO begeleidt hen hierbij.

Project AZO bestaat uit verschillende organisaties die nieuwkomers begeleiden die zin hebben om een eigen zaak op te starten. Het project is gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Cofinancieringsfonds.

Meer mannen dan vrouwen

AZO telt meer mannelijke ondernemers in begeleiding dan vrouwelijke. Daarom vindt de organisatie het belangrijk om vandaag – naar aanleiding van Internationale Vrouwendag – de vrouwelijke ondernemers in de kijker te zetten. “Vrouwen bezitten over kwaliteiten die je maar al te goed kan toepassen in het ondernemersleven,” klinkt het.

Met dank aan Project AZO hebben Amani uit Syrië, Kobra uit Iran en Sevim uit Syrië hun eigen zaak opgericht. Amani startte met een winkel in Zottegem. Ze verkoopt verschillende producten van Syrische, Afrikaanse en ook Belgische origine. Kobra heeft nu een winkel en strijkatelier in Hasselt. Ze maken en verkopen kledij voor scholen en ziekenhuizen. Sevim heeft een frituur geopend naast het treinstation in Leopoldsburg. Het is een manier voor haar om de Belgische traditie te leren.

Veel ervaring in thuisland

Deze drie vrouwen willen tonen dat het mogelijk om iets te ondernemen als nieuwkomer. Daarvoor is een goede integratie, een opleiding en ook goede begeleiding van verschillende organisaties nodig. “Wij willen nieuwkomers met ondernemingszin laten inzien dat ondernemen in Vlaanderen een valabele optie is,” zegt Frans Maleszka, coördinator van Project AZO. “Veel nieuwkomers hebben ondernemerservaring in het land van herkomst. Project AZO wil deze kennis inzetten op de Vlaamse arbeidsmarkt en zo ook welvaart creëren in Vlaanderen.”

vorige volgende