© Emelie Wojcik

Onze reporters trokken de Antwerpse straten in om te vragen hoe Antwerpenaren omgaan met sociale media. Geven ze zonder scrupules hun diepste geheimen prijs? Of hebben ze nog notie van wat privacy betekent? 

Michiel Theunis (18)

© Emelie Wojcik

Privacy op sociale media vind ik een moeilijk gegeven. Ik vind het belangrijk dat wat ik online deel enkel te zien is binnen een ‘gesloten’ groep. Niet iedereen hoeft te zien wat ik post, maar langs de andere kant laat het me koud mochten er nu toch mensen die niet tot mijn vriendenkring behoren mijn foto’s kunnen zien. WhatsApp vind ik een mooi voorbeeld van een sociaal medium waar je inhoud kunt delen met je vrienden en waar je er zeker van bent dat het niet in handen valt van verkeerde mensen, omdat dat een platform is dat werkt op basis van gsm-nummers.

Jan Vanderleenen (15)

© Emelie Wojcik

Op mijn sociale media-accounts zet ik alles openbaar. Met wat ik post, doe ik niets verkeerd. Maar ik vind het wel belangrijk dat niemand aan mijn privéberichten kan. Omdat Facebook de laatste tijd zo slecht in het nieuws is verschenen, ben ik overgeschakeld naar Instagram. Daar voel ik me veiliger om meer van mezelf bloot te geven.

Tashiu Dhondup (19)

© Emelie Wojcik

Thuis, dat is wat privacy voor mij betekent. Online privacy vind ik belangrijk, maar toch zet ik alles openbaar. Zo heb je meer kans op volgers. Ik vertrouw sociale media niet, maar ik accepteer iedereen die me wil volgen. Iedereen wil volgers. Facebook weet heel veel over ons, maar dat vind ik juist handig. Zo komen de dingen waar ik in geïnteresseerd ben naar mij, en moet ik er zelf niet naar op zoek gaan.

Noémie Van Maercke (21)

© Emelie Wojcik

Ik zet mijn sociale media-accounts privé en ik zou nooit een vriendschapsverzoek accepteren van iemand die ik nog nooit ontmoet heb. Ik denk niet dat je veel meer kan doen om je privacy online te bewaken. Het gebruik van sociale media heeft ook wel een invloed op mijn privacy in het echte leven. Mensen kunnen immers informatie over mij opzoeken nog voor ze mij ontmoet hebben. Dat vind ik nochtans niet zo erg, het is zelfs handig dat ik op voorhand bepaalde personen kan opzoeken om te checken of ze wel oké zijn.

Samiullah Niazai (21)

© Emelie Wojcik

Wat privé is, moet niemand zien. Dat is van jou en jou alleen. Zelfs aan je beste vriend laat je best niet alles zien. Je weet nooit wat er gebeurt en dan is met de huidige technologie alles mogelijk. Privacy bestaat bijna niet meer. Zeker online niet. Facebook kent de mensen. En informatie is macht. Daarom moeten we oppassen met wat we online plaatsen. Zelfs al verwijderen we onze sociale media, echt weg zijn ze niet. Wie wil, kan nog steeds aan jouw gegevens. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het bewaken van zijn/haar privacy.

Celine Liekens (24)

© Emelie Wojcik

Privacy kan heel verregaand zijn, maar het kan ook in de kleine details zitten. Het kan bijvoorbeeld gaan over geheimen die je niet wil prijsgeven, maar ook gewoon over het feit dat je niet wil dat mensen weten welk ontbijt je hebt gegeten. In het dagelijks leven bewaak ik mijn privacy door mijn mond te houden over de dingen waarvan ik niet wil dat ze geweten zijn. Online doe ik eigenlijk hetzelfde. Daar denk ik immers ook eerst goed na alvorens ik iets post. Het is een kwestie van gezond verstand. Ik moet wel toegeven dat ik geen wachtwoord op mijn gsm of computer heb. De kans dat iemand die spullen steelt of daar iets mee doet, vind ik te klein om dan altijd moeite te doen om een code in te geven. Ik vind het niet erg dat Facebook mijn gegevens gebruikt voor reclame want ik zie graag persoonlijke reclame verschijnen. Bovendien laat ik er mij ook niet 100% door beïnvloeden omdat ik weet dat Facebook dit doet.

Alan Matczak (14)

© Emelie Wojcik

Ik probeer mijn online privacy te beschermen door wachtwoorden in te stellen en door sommige accounts op sociale media privé te houden. Op Facebook gebruik ik daarentegen bijna geen privacy- instellingen. Ik ken mensen die vreemden volgen gewoon om hun aantal volgers te verhogen. Voor mij is populariteit minder belangrijk. Ik gebruik sociale media vooral om te chatten met vrienden. Privacy heb ik alleen maar thuis, waar geen camera’s zijn. Toch heb ik geen problemen met het feit dat er camera’s in het straatbeeld zijn, ze verhogen immers de veiligheid.

Met deze tips hou je het veilig:

1) Gebruik veilige paswoorden

Op de website haveibeenpwned.com kun je zien of je ooit gehackt bent. Gebruik voor ieder account een ander, sterk wachtwoord. Een passwordmanager zoals Password Safe of Bitwarden kan helpen. Maak gebruik van tweestapsverificatie: je logt dan niet alleen in met een wachtwoord, maar ook met je vingerafdruk of een code op een smartphoneapp.

2) Plak je webcam af

Ook jouw webcam kan gehackt worden. Plak hem af of gebruik een camcover om te voorkomen dat je via je webcam wordt bespied.

3) Installeer een tracking blocker

Facebook en Google, maar ook minder bekende data-analysebedrijven registreren iedere klik met cookies en pixels. Installeer dus een tracking blocker op je browser. Disconnect, uBlock en Ghostery zorgen ervoor dat je online minder sporen achterlaat; sommige tonen je ook door wie je wordt gevolgd.

4) Creëer een VPN

Als je je internetverbinding nog meer privé wilt maken, stel dan een VPN (virtual private network) in. Dat betekent dat je versleuteld kunt internetten: niemand, behalve de VPN-provider, kan meekijken. Ook je locatie is privé. Zeker als je op een openbaar wifinetwerk zit, is het veiliger om een VPN te gebruiken. Experts raden Private Internet Acces en NordVPN aan, maar doe zeker zelf research. 5) Exit Google en Facebook Ruil WhatsApp in voor Signal. Voer je zoekopdrachten uit via startpage.com of DuckDuck- Go. Ze hebben ook een mobiele app. Gebruik niet Google Chrome maar Firefox of Safari (in combinatie met een tracking blocker). Privacybrowser Epic gaat nog een stapje verder: die heeft een ingebouwde VPN-service met een incognito-modus en na elke sessie worden cookies en de geschiedenis gewist. ProtonMail is een gratis alternatief voor Gmail en Outlook, waarmee je versleuteld kan mailen.


Dit artikel werd gepubliceerd in PIDMAG 25.

vorige volgende