Op 24 februari 2019 won Macky Sall de presidentsverkiezingen in Senegal. De nieuwe president van het West-Afrikaanse land volgt zichzelf op vanaf 2 april.

Volgens de resultaten van de Commission Nationale  de Recensement des votes (CNRV) en bevestigd door het grondwettelijk hof, won Sall met 58,26% van de stemmen tegen de vier andere kandidaten: Idrissa Seck, Madické Niang, Ousmane Sonko en Issa Sall. Hij had alles op alles gezet om aan de leiding te blijven. Macky Sall vertrouwde op zijn verschillende prestaties om voor een tweede termijn te gaan.

Macky Sall werd geboren op 11 december 1961 in Fatick, een stad in het westen van Senegal.  Hij is  getrouwd met Mareme Faye en vader van twee zonen en een dochter.  Als kandidaat voor zijn eigen opvolging, verblijft Macky Sall intussen in het presidentiële paleis van Senegal.

Sall studeerde af als ingenieur geoloog en geofysicus aan het Instituut voor Aardwetenschappen in Dakar. Daar wordt hij al vroeg opgemerkt door voormalig Senegalees president Abdoulaye Wade. Van mei 2001 tot augustus 2003 is Sall minister van Mijnen, Industrie en Hydrauliek in de regering onder leiding van voormalig premier Mame Madior Boye.

Dit is het begin van een indrukwekkende politieke carrière. Kort daarna wordt Sall opeenvolgend Minister van Staat, Minister van Binnenlandse Zaken en Plaatselijke Gemeenschappen en woordvoerder van de regering. Op 21 april 2004 wordt hij premier en zal dat tot midden juni 2007 blijven. Macky Sall regeert intussen al zeven jaar als president van Senegal.

Scheiding met Abdoulaye Wade

Vanwege verschillende interne problemen met Abdoulaye Wade, besluit Macky Sall om met een dertigtal  leden van Parti de l'Alliance et de la République (PAR) op 10 december 2008  zijn eigen politieke  partij op te richten, die hij Alliance  Pour la République (APR) noemde. Hij schreeuwt luid en duidelijk zijn verlangen uit naar een "nuchter en deugdzaam" bestuur.

Na verschillende coalities in de tweede ronde met andere kandidaten wint Macky Sall de verkiezingen van 2012 tegen Abdoulaye Wade. Bij zijn aantreding als president, besluit hij om het presidentiële mandaat van de president van zeven jaar naar vijf jaar te verminderen.

© Wikimedia

Senegal veranderen

Door zijn tegenstanders wordt Sall bekritiseerd als impulsief, en vooral iemand die geen kritiek accepteert. Maar zijn kiezers zien hem als een ambitieus staatsman die wil vechten tegen corruptie en zijn land wil hervormen tot een opkomende economie tegen 2035.

Betwiste verkiezing

De oppositie verwierp de verkiezingsuitslag echter. Idrissa Seck, een protégé van voormalig president Wade, gaf aan geen beroep te zullen aantekenen, maar beschuldigt de herverkozen president ervan "de wil van  het Senegalese volk in beslag te hebben genomen".

Op 2 april zal Macky Sall zijn Senegalese opkomstplan uitvouwen en uitbouwen. Dat plan werd al in 2014 gelanceerd,  met een eerste fase die vooral resulteerde in de bouw van de nieuwe stad Diamniadio, op 32 km van Dakar. Ook de nieuwe internationale luchthaven en een nieuwe regionale sneltrein maken deel uit van die eerste fase.

Senegal wordt al lang beschouwd als de meest stabiele democratie in West-Afrika. Sinds de onafhankelijkheid van het land in 1960 zij machtsovergangen er altijd vreedzaam verlopen.

vorige volgende