© Wikimedia
reacties (0)

Bijna 2,5 maanden na de Congolese presidentsverkiezingen, die officieel zijn gewonnen door Félix Tshisekedi, is opposant Martin Fayulu begonnen aan een Europees-Amerikaanse rondreis. In de voorbije weken reisde Fayulu rond in Congo om de uitslag aan te vechten en  'de waarheid van de stembus' te eisen. Als eerste land buiten Congo doet hij nu België aan.

Fayulu is voorzitter van de partij Engagement pour la Citoyenneté et le développement (d'ECiDé), en was bij de verkiezingen afgelopen december het boegbeeld van de Lamuka-coalitie. Hij blijft duidelijkheid eisen over de uitslag van de verkiezingen en wil echte veranderingen aan de top van het land. Fayulu is van mening dat Joseph Kabila nog altijd aan de touwtjes trekt, maar dan via Tshisekedi, die werd uitgeroepen tot nieuw staatshoofd.

Om zijn standpunt uit te leggen en zijn achterban toe te spreken gaat hij nu rondreizen in Europa en Amerika om daar de Congolese diaspora te ontmoeten. Fayulu vindt dat er een legitimiteitscrisis is ontstaan doordat de voorzitter van de kiescommissie, Corneille Nangaa, besliste om Tshisekedi als winnaar van de verkiezingen uit te roepen. Volgens Fayulu mogen de Congolezen het vertrouwen in de democratie niet verliezen.

© Wikimedia

Politieke toekomst

"Ik ben de nieuw verkozen president en ik beschouw mezelf als zodanig", stelde Fayulu bij zijn aankomst in Brussel. "Ik kan niet tot president worden verkozen en tegelijk in de Nationale Assemblee zetelen." Fayulu stond zijn zitje in het parlement af aan zijn plaatsvervanger Charlotte Masiala. Martin Fayulu wil in België andere spelers uit de Lamuka-coalitie, zoals Jean-Pierre Bemba , (Mouvement Libération du Congo) en Moïse Katumbi (Ensemble pour le Changement) ontmoeten. Zij verblijven allebei in Brussel. De drie zullen een evaluatie maken van het verkiezingsplatform Lamuka.

Kabila is niet weg

Gewezen president Joseph Kabila heeft met zijn politieke platform Front Commun pour le Changement (FCC) een grote meerderheid in de nieuwe Nationale Assemblee. Het FCC heeft 341 zitjes. Maar volgens Martin Fayulu is dat te danken aan 'gefabriceerde uitslagen'. Fayulu vreest dat aanhangers van Kabila in 23 van de 26 provincies de lakens zullen gaan uitdelen. "Kabila zal in de praktijk het land runnen, er zal geen hervorming komen, dit is een voortzetting van het Kabilaregime."

Afgelopen zaterdag gaf Fayulu een conferentie aan de Vrije Universiteit van Brussel. Op donderdag 14 maart komt hij opnieuw aan het woord, maar dan aan de Universiteit Antwerpen.

vorige volgende

Reacties

Plaats een reactie