Als elke aardbewoner zou leven zoals de Belg, dan zou de wereldbevolking 4,3 Aardes nodig hebben. Zeven hectaren heeft de gemiddelde Belg namelijk nodig om te kunnen leven zoals hij of zij nu leeft. Dat zijn 14 voetbalvelden. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om het over een andere boeg te gooien en milieubewuster te leven.
Het grote verschil tussen vegetariërs en veganisten
Vegetariërs en veganisten hebben een kleinere ecologische voetafdruk. Ze zorgen ervoor (el? in groep?) dat er één dier per dag minder wordt geslacht, twee kilo minder CO2 - uitstoot is en 600 gram minder voedsel wordt verbruikt. Dat zijn niet de enige voordelen voor onze planeet. Er zijn ook persoonlijke en maatschappelijke voordelen. Vegetariërs lopen minder risico op chronische ziektes. In West-Europa dalen de algemene ziektekosten dankzij hen zelfs met 8 euro per dag. Deze voordelen zijn allemaal wetenschappelijk bewezen.
Ecologische wat?
Maar wat is nu eigenlijk een ecologische voetafdruk? En wat houdt het precies in om een veganist of vegetariër te zijn? Een ecologische voetafdruk geeft weer hoeveel productieve grond- en wateroppervlakte je nodig hebt om in je levensonderhoud (eten, wonen,…) te voorzien en om het afval dat je produceert, te kunnen verwerken. Een veganist eet geen dierlijke producten, dus geen vlees, vis, eieren, zuivel of honing. Hij of zij koopt geen kleding van leer of verzorgingsproducten die getest zijn op dieren. Een vegetariër beperkt zich tot het niet consumeren van vlees en vis.
Milieuvriendelijke winkels
Niet alleen individuen, ook winkelketens en privébedrijven willen hun ecologische voetafdruk verkleinen. Robuust! is een goed voorbeeld van een milieuvriendelijke winkel. Het is de eerste winkel in Antwerpen met dit specifieke ecologische concept: je kan hier geen producten in verpakking kopen. De winkel draait goed en het concept begint wereldwijd door te breken. Het interieur van de winkel bestaat volledig uit gerecycleerd hout. De voedingswaren worden aangeboden in grote bidons. Zo vermijden ze kleine hoeveelheden plastiek. Klanten brengen hun eigen herbruikbare verpakkingen mee.
Jong en vega
Hoe zit het met veganisme bij jongeren? De medewerkster in Robuust! is veganist en staat ons graag te woord. In eerste instantie werd ze veganist om milieuredenen, en uit liefde voor dieren. Ze vindt het niet kunnen dat de dieren worden gedood, enkel om onze (overbodige) behoeftes te bevredigen.
Van die keuze heeft ze tot nu toe geen spijt: “Integendeel, ik ben in het reine met mezelf omdat ik gezonder en ecologisch bewuster leef. Ik heb geen auto, ik doe zoveel mogelijk met de fiets en als het nodig is, neem ik het openbaar vervoer. Later wil ik mijn kinderen ook milieubewust opvoeden.”
Veganist Emilie besloot een jaar geleden om geen dierlijke producten meer te gebruiken, uit bezorgdheid om haar gezondheid. Sindsdien denkt ze ook steeds meer aan het milieu: “Ik doe er zoveel mogelijk aan om mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Ik koop geen plastieken zakken meer voor eenmalig gebruik en neem altijd een herbruikbare tas mee. Rietjes vind ik taboe, ik gebruik er altijd ééntje uit metaal. Mijn kledij maak ik zelf. Ik denk zelfs dat het niet duurder is om als veganist te leven, ook al denken veel mensen het omgekeerde.”
Vlees of je leven?
De keuze om al dan niet vegetarisch of veganistisch te worden, ligt uiteindelijk bij onszelf. Al werd het in elk geval duidelijk dat we, los van alle politieke maatregelen, allemaal ons steentje kunnen bijdragen. Minder vlees eten is daar een voorbeeld van.