©Furkan Han Koccapinar

  Meer dan tien jaar geleden werd Jan tijdens een zomerkamp seksueel misbruikt. Hoewel hij het er nog steeds moeilijk mee heeft, vindt hij de tijd rijp om erover te praten. Want als zevenjarig jongetje het slachtoffer worden van misbruik, dat laat zonder twijfel tekens na.   

Zoals vele kinderen keek Jan in 2007 uit naar zijn zomerkamp. Hoewel hij niet een van de braafste was en hij er vaak op aangesproken werd, bleef hij een beetje rebels. ‘Toen ik tijdens een spel weer iets uitgespookt had besloot een jongste begeleider van 14 jaar me te straffen. Hij nam me mee naar een aparte kamer om me daar te slaan en dan seksueel te misbruiken.’ Toen hij zeven was, besefte Jan niet wat er gebeurde. Dus verzweeg hij het verhaal van het seksueel misbruik. ‘Dat ze me geslagen hadden, vertelde ik wel aan mijn ouders. Maar mijn vader nam me nooit serieus. Mijn moeder ging wel spreken met de kampverantwoordelijke, maar dat leverde niets op.’  

klacht indienen

 Nu Jan er terug over praat, beseft hij wat hij allemaal meegemaakt heeft. ‘Omdat ik nu pas begrijp wat er gebeurd is, ben ik van plan om die mensen die me misbruikt hebben aan te klagen. Jammer genoeg weet ik niet waar ze nu zijn of wat ze doen.’ Jan wil niet dat er nog meer kinderen hetzelfde als hij moeten meemaken. ‘Ik probeer iedereen tegen te houden die zijn of haar kind naar het zomerkamp wil sturen.’ Omdat hij niet de waarheid kan zeggen zegt hij andere dingen over het kamp maar niemand gelooft hem.  De begeleider die Jan misbruikte, bezorgde hem een trauma dat hij nooit zal vergeten. ‘Elke keer wanneer ik de naam van het kamp hoor, voel ik me slecht en dat duurt soms dagen. Omdat ik me pas later gerealiseerd heb wat er gebeurd was, ben ik er nog steeds niet over geraakt. In mijn ogen is het hele kamp een probleem.’ Vandaag is Jan zelf leerkracht en helpt kleine kinderen met hun studies.

vorige volgende