© Pixabay

Veel jongeren kampen met maatschappelijke druk en met het feit dat thuis niet alles te bespreken valt. Voor de meeste is dit een struikelblok, want ze willen graag advies van mensen die al eerder in een situatie zaten en dus ervaring hebben. Wij trokken enkele jongeren aan de mouw, om na te gaan hoe zij de maatschappelijke druk ervaren en wat voor hen thuis al dan niet bespreekbaar is.   Maatschappelijke druk is een ruim begrip. Het omvat alle mogelijke stresssituaties die te maken hebben met je school of sportclub, je vrienden of familie, … Jongeren zitten vaak met stress, omdat ze niet over alles kunnen praten.  Ze worden niet altijd geaccepteerd zoals ze zijn, ook op het vlak van seksuele voorkeur. Meeste jongeren doen daarom mee met de rest. Ze verliezen hun eigen persoonlijkheid doordat ze altijd iemand anders zijn bij vrienden en familie.  

Waaraan merk je dat jongeren maatschappelijke druk ondervinden?

 Y. (17): Als ik op feestjes zit, merk ik dat mensen het normaal vinden dat er alcohol gedronken wordt. Ik vind dit niet verantwoord omdat de meeste hun limieten niet kennen. Ze blijven doordrinken om geaccepteerd te worden. Ze willen geen seut zijn. B. (16): Ik weet niet goed wanneer ik mezelf kan zijn. Ik ben bang dat mensen mij niet accepteren zoals ik ben. Ik kan mijn persoonlijke interesses niet uiten omdat ik bang ben voor mogelijke commentaar. F. (17): Ik vind dat school een hele grote rol speelt in mijn dagelijkse dosis stress. Er wordt altijd gehamerd op hoezeer ik mijn best moet doen en hoe belangrijk het is om een diploma te hebben.   

Welke onderwerpen kan je thuis niet bespreken met je ouders?

 Y. (17): Alles wat met vriendjes te maken heeft is onbespreekbaar. Huwelijk en toekomstplannen kunnen wel. Toch vind ik het spijtig dat ik niet mijn huidige relaties kan bespreken. Ik ondervind veel problemen met het begrijpen van mijn eigen gevoelens op deze leeftijd. Stel dat ik een depressie heb dan zou ik dat niet spontaan bespreken met mijn ouders. Maar uiteindelijk zou ik dat wel kunnen. M. (18): Sommige onderwerpen liggen gevoeliger dan andere. Soms ligt dit niet aan mijn ouders maar aan mezelf. Sommige dingen kan ik moeilijk verwoorden. Ik heb meestal moeilijkheden wel problemen om met mijn vader te praten. Hij is van Tunesische afkomst. Mijn moeder daarentegen is Belgisch, dus daar valt een onderwerp minder snel onder 'taboe'.

 

B. (15): Ik kan alles bepreken, zowel drugsgerelateerde zaken als een andere seksuele voorkeur hebben. Mijn ouders begrijpen dat ik met problemen kamp en willen daarom zoveel mogelijk helpen. Zij proberen om alles luchtig op te vangen en alles te bespreken. Onze gesprekken met jongeren maken duidelijk dat ze het opvallend moeilijk hebben met het feit dat er te veel van hen verwacht wordt. Ze hebben het gevoel dat ze in een verwachtingscultuur leven. Ze krijgen telkens weer te horen hoe belangrijk een diploma is, hoe belangrijk het is om als jongere al werkervaring te hebben. We leven in een samenleving waar hoge verwachtingen worden aangevuld door diepe teleurstellingen. Waarom deze verwachtingen zo hoog liggen? Omdat we op eender welke plaatst zogezegd toegang hebben tot de hele wereld, gaan we ervan uit dat alles mogelijk is.  

Naast de maatschappelijke druk die jongeren ervaren, is het voor hen moeilijk om over bepaalde situaties te praten met ouders. In sommige culturen zijn bepaalde onderwerpen nu eenmaal moeilijker te bespreken. Soms staan ouders er gewoon niet voor open. Vooral seks, drugs en een andere seksuele voorkeur lijken taboe. Het valt ook op dat families met andere roots veel meer als taboe ervaren en er bijgevolg niet over spreken.  

vorige volgende